IZLOŽBA U TUZLI: COLLEGIUM ARTISTICUM 2019 – ARHITEKTURA
 • 2019-11-26
 • U Tuzli je u četvrtak, 21.11.2019.godine, u organizaciji Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini i Centra za kulturu Tuzla, otvorena putujuća izložba Collegium artisticum 2019 – Arhitektura. Ovo je več četvrta godina kako izložba Collegium artisticum dolazi u Tuzlu.

  Atelje Ismeta Mujezinovića je i ove godine ugostio ovu tradicionalnu izložbu najboljih arhitektonskih ostvarenja u BiH. Prije otvorenja izložbe održan je prateći program predavanja na kojem je tuzlanski arhitektonski biro Novi dom prezentirao svoja četiri projekta koji su u posljednje tri godine uvršteni u selekciju izložbe. Najprije je arhitekt Juro Pranjić pozdravio sve mnogobrojne goste i pojasnio kontekst i načela rada biroa Novi dom, a zatim je arhitektica Ana Bosankić predstavila tim projektanata suradnika i izvođača koji su radili na ova četiri projekta i detaljno prezentirala odabrane projekte.

  Sponzori događaja su bili brendovi Velux, Conty plus i SikaBH.

  Mersad Sarajkić i Aleksandar Seferović iz firme Velux su kroz video prezentirali sistem Velux krovnog prozora i fenomen „Indoor generation“ te pozvali sve arhitekte i arhitektice na Velux-ov natječaj za projektante.

  Željko Nikić iz firme Conty plus je kroz primjere predstavio proizvodni program pločastih materijala za enterijere, te istakao njihovu specifičnu primjenu ovisno o vrsti. Gosti su imali priliku kroz primjere sami testirati svaku vrstu ploče.

  Važno je istaći da je sve ove godine Centar za kulturu suorganizator događaja, te osim svojih prostora Asocijaciji arhitekata ustupa i svu svoju tehničku podršku. Izložbu je ispred Centra za kulturu otvorio rukovodioc Galerije portreta Mirza Korlatović, koji se zahvalio AABH i njenim članovima u Tuzli na izvrsnoj suradnji. 
  Organizatori događaja u Tuzli su aktivni članovi Ana Bosankić i Nedim Čitaković.

  Puna dvorana Ateljea Ismet Mujezinović, te raznovrsna publika – brojni arhitekti, građevinci, drugi inženjeri, izvođači, učenici, brojni novinari i mediji pokazatelj su da ovakve skupove vrijedi organizirati.

  Nakon otvorenja izložbe uslijedio je koktel koji je organiziran od strane Deli catering-a, dugogodišnjeg partnera Asocijacije arhitekata u BiH na svim događajima u Tuzli. Za fotografije zahvaljujemo Elmini Karić (Fotografski studio Una Storia) i Irmi Dobrinjić.

  Izložba u Tuzli ostaje otvorena do kraja novembra.

   

  Podijeli

  Iz arhive