Izložba u Grazu: Collegium artisticum 2018 – Arhitektura
  • 2019-02-12
  • U srijedu, 6.2. navečer u grazerskoj Haus der Architektur otvoreno je dugoočekivano internacionalno izdanje Collegium Artisticum izložbe, pod nazivom koji odražava kuriranu temu: Neue Architektur aus Bosnien und Herzegowina. Prošlogodišnja izložba upotpunjena je panelima koji austrijskoj publici približavaju kontekst nastajanja savremene arhitekture u BiH, kroz 5 tema: arhitektonsko obrazovanje, konkursna kultura, investitorski urbanizam, stambena gradnja te memorijalna arhitektura. Teme su, osim na izloženom materijalu, prezentirali i govornici izložbe: Christoph Hinterreiter, Igor Kuvač, Vedina Babahmetović i Ena Kukić, a arhitekt Amir Vuk Zec je, u nemogućnosti dolaska, snimio video u kojem komentira relevantne teme iz oblasti arhitektonskog obrazovanja. Na novim eksponatima predstavljene su i Asocijacija arhitekata u BiH kao i historija Collegium Artisticuma, a izloženi arhitektonski projekti su geografski pojašnjeni posjetiocima, pri čemu će neki od njih biti posjećeni na proljeće. Goste su pozdravili direktor HDA Markus Bogensberger, kao i počasni predsjednik Gradskog Vijeća Graza, Dr. Peter Piffl- Perčević. Nakon formalnog dijela izložbe, druženje u HDA je nastavljeno uz domaću muziku i upoznavanje gostiju iz BiH sa austrijskim domaćinima, uz brojne diskusije o budućoj saradnji i proljetnoj ekskurziji. Ekipa Dana Arhitekture je izložbu prepoznala kao priliku da predstave svoj rad i knjigu, pri čemu su gosti imali priliku upoznati se i sa ovim najznačajnijim segmentom neformalnog arhitektonskog obrazovanja u BiH.

    Ova internacionalna izložba rezultat je saradnje Asocijacije arhitekata sa HDA. Zahvaljujemo se našim kolegicama iz Graza, Adni Babahmetović, Ajni Babahmetović i Eni Kukić, koje su neumorno radile na organizaciji izložbe kao i ostalih sadržaja vezanih za izložbu.

    Izložbu su financijski podržali Bosnisch-Herzegowinische Kulturplatform, Kulturvermittlung Steiermark, Kakanj Cement te Eder Arch. Postavku je moguće pogledati do 22. februara.

    Podijeli

    Iz arhive