Izložba “Plečnikova Ljubljana” otvorena u sarajevskoj Vijećnici
 • 2017-05-25
 • Autor: AABH

  U holu sarajevske Vijećnice u utorak, 23.05. sa početkom u 19:00 h, otvorena je izložba “PLEČNIKOVA LJUBLJANA” u čast  slovenačkog arhitekte – Jože Plečnika.

  Na otvaranju izložbe prisutnim su se obratili Ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek, arhitektica Barbara Rozman Bider, arhitekta Nihad Babovic, zamjenik gradonačelnika Sarajeva Milan Trivić, i akademik Ivan Štraus, koji je ujedno i proglasio izložbu otvorenom.

  Na izložbi su predstavljeni Plečnikovi ljubljanski projekti poput stadion Bežigrad, Nacionalna i Univerzitetska Biblioteka, “Tromostovje”, Slovenski Nacionalni Parlament (Katedrala svobode) itd. 

  U 2017. godini obilježava se 145. godišnjica rođenja i 60. godišnjica od smrti velikog slovenačkog i evropskog arhitekte Jože Plečnika. Republika Slovenija je 2017. godinu proglasila Plečnikovom godinom.  Izložba „Plečnikova Ljubljana“ je namijenjena međunarodnom predstavljanju stvaralaštva arhitekte i podršci nominaciji njegovih djela za upis na UNESCO spisak svjetske kulturne i prirodne baštine.

  Izložba je nastala u saradnji Ministarstva za kulturu Republike Slovenije, Muzeja za arhitekturu i dizajn u Ljubljani te Muzeja i galerija grada Ljubljane (Plečnikova kuća). Predstavnici Ambasade Republike Slovenije se zahvaljuju predstavnicima Grada Sarajevo na ustupljenom prostoru sarajevske Vijećnice.

   

  Izložba će biti otvorena do 8. juna 2017. godine.

   

  | U nastavku možete pogledati kratku fotogaleriju sa otvaranja.

  Datum objavljivanja: 25.05.2017.

  Podijeli

  Iz arhive