IZLOŽBA: OPUS ASIAE. Architectural Projects for Asian Cities
 • 2019-08-15
 • Zadovoljstvo nam je prenijeti vijest o izložbi OPUS ASIAE koja će se održati u subotu 14. Septembra 2019. Godine u Henrik Christian Andersen muzeju u Rimu.

  U ovom trenutku Azija doživljava relevantno ekonomsko i društveno širenje koje ima značajan utjecaj na arhitekturu odražavajući ove krucijalne promjene. U tom kontekstu izložba OPUS ASIAE koju organizuje JADRIC ARCHITEKTUR predstavlja kolekciju arhitektonskih projekata razvijenih za azijske gradove u poslednjih pet godina, Mladena Jadrića kao arhitekte i profesora u Evropi i Aziji. Uvijek u potrazi za novim idejama i inspiracijom, Mladen Jadrić pokrenuo je brojne suradničke istraživačke i arhitektonske projekte s više univerziteta u Kini, Koreji i Japanu. Kroz svoj rad, posebno s arhitektima Klausom Semsrothom (TU Wien), Sun Tongyuom i Xu Kaijem (Tongji Institute for Architecture Design Research Institute), dokumentirao je neke ključne promjene u istočnim društvima. Njegova arhitektonska praksa JADRIC ARCHITEKTUR osmislila je brojne nagrađivane projekte, od socijalnog stanovanja, privatnih rezidencija, umjetničkih centara, do mostova i mnogih drugih.
  Dio izložbe pripada akademskom radu, uključujući suradnju sa profesorom Seungom H-Sangom (predsjedavajućim profesorom Univerziteta Donga i glavnim povjerenikom predsjedničke Komisije za arhitektonsku politiku Koreje). Ovi zajednički projekti razvijeni su sa studentima Fakulteta za arhitekturu i planiranje na TU Wien, za “novu azijsku stvarnost” i izloženi su na Biennale-u u Seoulu za arhitekturu i urbanizam.
  Izložba nudi uvid u dizajnerska rješenja nekih oglednih projekata i ispituje ključna pitanja, prije svega, kako postići održivu društvenu zajednicu.

  Više na linku.

  Podijeli

  Iz arhive