IZLOŽBA: Nova namjena starih industrijskih građevina
 • 2016-10-13
 • U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 24.10.2016. godine, u 20:00 sati biće otvorena izložba “Nova namjena starih industrijskih građevina” autora Axela Föhla, jednog od pionira zaštite industrijskog naslijeđa u Njemačkoj. Izložba je otvorena do 07.11.2016. godine.
  Izložba “Nova namjena starih industrijskih građevina” realizirana je uz pomoć Njemačke ambasade u BiH, Fondacije Kulturno naslijeđe bez granica u Bosni i Hercegovini (FoundationCulturalHeritagewithoutBorders – CHwB) i Historijskog muzeja BiH.
  Izložba je djelo radne grupe za zaštitu industrijskog naslijeđa Udruženja za zaštitu spomenika Savezne Republike Njemačke, čiji je Föhl dugogodišnji saradnik. Ova izložba donosi presjek četrdeset godina bavljenja zaštitom industrijskog naslijeđa kroz primjere uspješno izvedenih prenamjena industrijskih građevina u ovoj državi.
  Na izložbi su dati primjeri u rasponu od prenamjene tvornica i električnih centrala do mostova i vodotornjeva koji su, zahvaljujući ozbiljnom pristupu i suradnji između investitora, projektanata i konzervatora od zapuštenih, neperspektivnih građevina postali kulturni spomenici od najvećeg značaja.
  Izložba je povod da se i u Bosni i Hercegovini pokrene pitanje odnosa prema bogatom industrijskom naslijeđu koje imamo, te, kroz ove uspješne primjere podstaknu pozitivne promjene u tom odnosu.
  Izložbi će prethoditi predavanje gospodina Föhla sa temom “Nove upotrebe historijskih industrijskih građevina”.
  Predavanje je jedinstvena prilika da se čuju razmišljanja vrhunskog stručnjaka, jednog od glavnih živućih autoriteta na području zaštite kulturnog naslijeđa u Njemačkoj.
  Predavanje će se održati u Historijskom muzeju sa početkom u 18:30 sati. Ulaz na predavanje i otvaranje izložbe je besplatan.
  Pozivamo Vas da nam se pridružite na predavanju i otvaranju izložbe.

  Podijeli

  Iz arhive