IZLOŽBA: (G)RAD 1
 • 2019-09-06
 • Izložba (G)RAD 1 problematizira odnos dviju faza planiranja i izgradnje Mostara. Jedna je faza razdoblje između 1950. i 1990., a druga je suvremena i svodiva pod oznaku “poslijeratne obnove”. U analizi funkcionalnoga planiranja ključna je socijalna komponenta, a u izložbenom je konceptu naglasak na participativnosti. Početni se korpus izložaka može nazvati vježbom rasporeda jedinica građe u zadanom prostornom okviru, a kontekstualizacija se (do)tiče suvremene društveno – političke zbilje u Mostaru s naglaskom na probleme s definiranjem, inventarizacijom, zaštitom i prezentacijom nepokretnih kulturnih dobara (graditeljskih spomenika i spomeničkih cjelina).

  Cilj je postaviti pitanja o problemima koji su izrazito vidljivi u urbanom tkivu suvremenoga Mostara u dijalogu s posjetiteljima izložbe. Stoga će, uz dokumente, jedan dio postava biti participativne instalacije.

  U sklopu izložbe bit će organiziran ciklus radionica za građane Mostara i objavljena publikacija s tekstovima urbanista i povjesničara arhitekture i intervjuima s nekim od protagonista izgradnje Mostara prije rata 1990-ih.

  Autorica koncepta je dr. sc. Sanja Zadro. Tekstove za publikaciju potpisuju dr. sc. Igor Kuvač i Boris Trapara, dipl. ing. arh., doktorski kandidat na Sveučilištu Sorbonne u Parizu. Recenzenti publikacije su dr. sc. Dragan Damjanović, redoviti profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Aleksandra Djurasović. Intervjuirani su arhitekti Hido Hasanbegović i Hasan Ćemalović. U realizaciji su pomogle Maja Glušić, Monika Zadro i voditeljice galerije Virus Maja Rubinić, Nada Komadina i Martina Penava.

  Izložba se otvara u petak, 13. 09. 2019. u 19:00 i ostaje otvorena do petka, 27. 09. 2019.

  Podijeli

  Iz arhive