Izložba Collegium Artisticum – Arhitektura 2021 otvorena u Banjaluci
 • 2021-07-02
 • U Banjaluci je 29.juna 2021. otvorena izložba Collegium Artisticum 2021 – Arhitektura. Ove godine, izložba se sastoji od 22 projekta, odabrana od strane međunarodnog stručnog žirija u sastavu Mirna Pedalo (Royal College of Art, London), Malina Čvoro (Arhitektonsko- građevinsko- geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci) i Margita Grubiša (studio SKROZ, Zagreb).

  Izložba sadrži različite tipologije projekata uključujući urbanistička rješenja javnih prostora, strateške i participativne urbanističko- arhitektonske projekte, višeporodične i jednoporodične stambene objekte, te javne objekte različitih funkcija, ali sa naglaskom na “malu” arhitekturu i projekte izvan glavnih urbanih centara.

  Otvaranje je pratilo stručno vođenje jedne od članica žirija, prof. dr Maline Čvoro, koja je približila način rada žirija u specifičnim uslovima pandemije, stroge kriterijume za ocjenu, te objasnila gotovo sve odabrane radove sa posebnim naglaskom na nagrađene, poput Grand prix nagrade za projekat MEKTEB (Smailbegovići, Breza) studija Trokut, nagrade za realizaciju za projekat VHLS (Mostar) Filter arhitekture, nagrade za ideju za projekat (MALO) MINISTARSTVO ZNANJA V Arhitekture i druge.

  Izloženi projekat Domesticate (Odomaćivanje u javnom prostoru) small SCALE tima Istraživačkog centra za prostor, dobitnik je Specijalnog priznanja za participaciju i aktivizam u arhitekturi i urbanizmu. Iz tog razloga, prije samog otvaranja izložbe, održana je prezentacija novog small SCALE projekta, sa temom Biblioteka ispod krošnji drveća iz okvira #EUREADR programa i sa lokacijom u novom gradskom parku u Banjaluci. Ovo je bila prilika da se publika upozna sa konceptom i specifičnim vrijednostima oba spomenuta projekta direktno od njihovih autora.

  Ovom izložbom Asocijacija arhitekata u BiH, u saradnji sa kolegama iz Istraživačkog centra za prostor teže da otvori širi dijalog o kvalitetu arhitektonske produkcije širom BiH, te podstakne sve profesionalce da učestvuju u podizanju kvaliteta izgrađenog prostora. Igor Kuvač je ispred obe organizacije izrazio zadovoljstvo međusobnom saradnjom i pozvao autore da zajednički formiraju arhitektonsku scenu i podstiču razvoj kulture promišljanja i korištenja prostora.

  Izložba će biti otvorena do 9. 7. 2021. godine u terminu 17.00-20.00 na adresi ICP prostora (Cerska 2), a svako popodne će imati nove domaćine. Ulaz je slobodan.

   

  Ovaj događaj su nam omogućili i naši partneri iz građevinske industrije:

  Velux  Bosna i Hercegovina d.o.o. se bavi prodajom i marketingom VELUX krovnih prozora, sjenila, prozora za ravni krov s kupolom i svjetlosnih tunela. Više od 70 godina VELUX grupa stvara bolje uvjete stanovanja za ljude širom svijeta – korištenje dnevnog svjetla i svježeg zraka.

  Geberit grupa sa sjedištem u Rapperswil-Joni u Švicarskoj vodeći je ponuđač sanitarnih proizvoda na europskom tržištu. Njegova ponuda uključuje sanitarne sustave, cijevne sustave, keramiku za kupaonice te kupaonski namještaj. Geberit nudi tržišnim partnerima iz građevinske industrije i trgovine širok spektar mogućnosti obuke u 29 informativnih centara Geberit koje svake godine pohađa više od 30.000 profesionalaca.

  Alumil je jedno od najvećih i najpouzdanijih imena u kućnim prozorima i dvorišnim vratima, sa preko 30 godina dizajniranja visokokvalitetnih aluminijskih proizvoda.  ALUMIL je stvorio asortiman koji uključuje inovativne proizvode i savršeno odgovara modernim potrebama gradnje.

  Podijeli

  Iz arhive