IZLOŽBA U TUZLI: COLLEGIUM ARTISTICUM 2019 – ARHITEKTURA
 • 2019-11-15
 • Asocijacija arhitekata u BiH i Centar za kulturu Tuzla i ove godine u Tuzlu dovode tradicionalnu selektivnu izložbu najboljih arhitektonskih ostvarenja – Collegium Artisticum 2019 – Arhitektura.

  Izložba će biti otvorena u četvrtak 21.11.2019. godine u Ateljeu Ismet Mujezinović, sa početkom u 19:30 sati, a pred otvorenje, sa početkom u 18:00 sati, bit će održan prateći program predavanja i prezentacija.

  Collegium Artisticum – arhitektura je najznačajnija, najstarija i jedina godišnja smotra arhitekture u BiH. Tročlana stručna internacionalna komisija za selekciju i valorizaciju radova ovogodišnje izložbe Collegium artisticum 2019 – Arhitektura, koju su činili: Adnan Harambašić, Grozdana Šišović i Aljoša Dekleva, je od 56 pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine, odabrala 39 radova koji su izloženi na ovogodišnjoj izložbi Collegium artisticum.

  U kategoriji „Realizacija“ selekciju je prošlo ukupno 13 radova, u kategoriji „Enterijer“  13 radova, dok je u kategoriji „Ideja“ selekciju prošlo 11 radova i 2 rada van kategorije.

  Ovom izložbom Asocijacija arhitekata u BiH teži da otvori širi dijalog o kvaliteti arhitektonske produkcije širom BiH, te podstakne sve profesionalce da sudjeluju u ovoj smotri arhitekture i podizanju kvaliteta izgrađenog prostora.

  U selekciju od 13 radova u kategoriji Realizacija odabrana su tri rada tuzlanskih ureda, među kojima je projekt ureda Ambijent – Poslovni objekat Zlokovac – Ši selo u Tuzli, te dva projekta ureda Novi dom – stambeno-poslovni kompleks uprave ŠSF na Bjelavama u Sarajevu i Zavjetna kapela na Svetištu Kondžilo kod Teslića. Iz kategorije Ideja odabran je projekat tuzlanke Nine Čačković, projekat Centralne gradske zone u Zenici.

  Samim tim, program izložbe nadopunjen je prezentacijom jednog od spomenuta dva tuzlanska ureda. Prezentacijom će biti predstavljeni projekti ureda Novi Dom, koji su posljednjih godina bili dio selekcije izložbe Collegium Artisitcum – arhitektura.

  Ovi projekti arhitektonskog ureda Novi dom,  kao i ovogodišnja dva odabrana projekta, bit će detaljno predstavljeni na uvodnom programu pred otvorenje izložbe na kojem će se kratkim prezentacijama predstaviti i poznati svjetski proizvođač krovnih prozora Velux, te firma Conty plus vodeći brend na tržištu pločastih materijala i vrhunskih okova.

  Sponzori događaja su firme Sika BH, Velux i Conty plus.

  Uvodni program predavanja i prezentacija počinje u 18:00 sati, a izložba će biti otvorena u 19:30 sati.

  Nakon otvorenja izložbe svi gosti su pozvani na druženje uz koktel koji je organiziran u suradnji sa Deli Catering-om, dogogodišnjim partnerom Asocijacije arhitekata u BiH na svim događajima u Tuzli.

  Izložba u Tuzli ostaje otvorena do kraja novembra.

  Podijeli

  Iz arhive