izložba ”Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945–1991.” u banja luci
  • 2023-11-27
  • Poslije Sarajeva i Mostara u BiH, te poslije gostovanja u 11 gradova u svim bivšim jugoslovenskim republikama, izložba Arhitektura. Skulptura. Sećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945–1991. dolazi u Banju Luku. Otvaranje je 29. 11. od 19.00 sati u novoj zgradi Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci (Univerzitetski grad, Bulevar Petra Bojovića 1), a u sklopu proslave 25 godina od osnivanja škole arhitekture u Banjoj Luci.

    Izložba posvećena arhitekturi i skulpturi spomenika narodno-oslobodilačkoj borbi u Jugoslaviji govori o značaju kulturnog nasljeđa koji škola njeguje, o važnosti jugoslovenske arhitekture, o uticaju modernističkog nasljeđa na obrazovanje temeljnih vrijednosti i načela savremene misli o prostoru, te konačno na formiranje jedne nove škole arhitekture. Izložba predstavlja kvalitete jedinstvene arhitekture jugoslovenskih spomenika, pokušava da utiče na podizanje svijesti o vrijednosti spomenika, te ukazuje na njihov kulturološki i vanvremenski značaj, da bi se na ovaj način pružila podrška boljem održavanju i očuvanju spomenika. Prikazuje približno 60 mapiranih spomenika narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije, te definiše pejzaž sjećanja sa cijelog jugoslovenskog prostora i šire. Lokalni kustosi i izložba u Banjoj Luci, doprinose mapiranju spomenika kroz dodavanje dva nova spomenika iz regije Krajina, autora Marijana Kockovića i to: Spomenik palim borcima NOB-a u Drvaru, 1967 i Spomenik Majke partizanke u Novom Gradu, 1964.

    Kustosi su Boštjan Bugarić, Kristina Dešman, Maja Ivanić, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač i Damjana Zaviršek Hudnik. Kustosi BIH selekcije 2023 za izložbu u Banjoj Luci: Igor Kuvač, Sonja Rapajić i Una Okilj. Organizatori su Galerija DESSA, ab – arhitektov bilten, DAL, Architectuul, Istraživački centar za prostor i Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci. Izložba će biti otvorena do 7. 12. 2023.

    Podijeli

    Iz arhive