Izložba: Arhitektura i spomenici naspram politike i geografije
 • 2019-07-15
 • U subotu je u okviru „Mostarskog ljeta“, u Centru za kulturu Mostar otvorena izložba fotografija autorice Majde Turkić pod nazivom “Arhitektura i spomenici naspram politike i geografije“.

  Koncept serijske fotografije odražava stil betonske umjetnosti koji pokazuje jedinstvenu apstraktnu strukturu izvedenu iz primarnih, kontinuirano čistih i rigoroznih oblika. Arhitektonski objekti služe za predstavljanje strogog matematičkog izlaganja geometrijske figure koristeći apstraktnu konfrontaciju svjetla i nadopunjavanja sjena scene snažnog kontrasta.

  Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan rekao je da, osim umjetničke vrijednosti fotografija obuhvaćenih izložbom, sama izložba otvara i mnoga pitanja.

  „Muzej kao baštinska institucija posebno je zainteresiran za spomeničku kulturu koja je dijelom involvirana u njegovu muzejsku djelatnost, te društvene pojave koje je donijela tranzicija. Vjerujem da je autoričina poruka ovom izložbom pravi putokaz u percipiranju spomeničke kulture” – kazao je Krhan.

  Majda Turkić je studirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Beču. Dobitnica je brojnih nagrada, između ostalih i one Ministarstva kulture Austrije. Radi i kao kustos, konceptualni umjetnički fotograf i likovni kritičar.

  Izvor: Vijesti.ba / FENA

  Podijeli

  Iz arhive