Iz arhiva: Arh broj 6
 • 2020-04-21
 • Arh br. 6 je bio u potpunosti posvećen uspjesima sarajevskih arhitekata na konkursima izvan Sarajeva u periodu 1947-1964 godine.  Devetnaest godina nakon II svj. rata, same tipologije objekata za koje su sarajevski arhitekti osvajali nagrade teško je nabrojati: riječ je tu o urbanističkim rješenjima, tipskim objektima stanovanja, obrazovanja i zdravstva, motelima, hotelima, trgovima, parkovima, upravne zgradama, pozorištima…  Iz tog razdoblja je i prva nagrada za projekt Glavne pošte i ministarstva PTT u Addis Abebi, u Etiopiji koju su osvojili Zdravko Kovačević i Ivan Štraus. Objekat je kasnije i izgrađen prema projektu te i dan danas služi istoj namjeni. Primjer je to ranog outsourcea bh arhitekture i to na skali koju danas, nažalost, možemo samo priželjkivati.

  Za lakše čitanje preporučamo crno “pop out” dugmence u gornjem desnom uglu časopisa.

  Arh je bio kultni periodični časopis kojeg je izdavalo društvo DAS-SABiH. Izašla su ukupno 24 broja do 1993 godine. Urednik broja 6 je bio Ivan Štraus.

  Časopis je digitaliziran uz pomoć biblioteke Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu na čemu im se ovom prilikom zahvaljujemo.

  Podijeli

  Iz arhive