Interakcije 2018 – Špekulativna radionica: Život poslije katastrofe
 • 2018-08-29
 • Fokus ovogodišnje špekulativne radionice „Interakcije 2018“ je na klimatskim promjenama, jednoj od najvažnijih globalnih tema današnjice, gdje će učesnici imati priliku da diskutuju o devastirajućim uticajima klimatskih promjena u lokalnom kontekstu.

  Špekulativni dizajn je kritička dizajnerska aktivnost zasnovana na diskusiji i dijalogu koja proširuje kritičko mišljenje do nivoa mašte i stvara vizije mogućeg, a cilj radionice je da učesnike informiše o savremenim multidisciplinarnim kritičkim praksama dizajna i takav pristup koristi za stvaranje alternativnih scenarija očekivane ekstremne klimatske budućnosti.

  Studenti dodiplomskih i diplomskih studija specijalizirani za dizajn, dizajn u novim medijima, sociologiju, arhitekturu, informatiku, urbanizam i druge srodne discipline će raditi u multidisciplinarnim timovima i ponovo razmišljati o nekim tradicionalnim definicijama dizajna i savremene društvene uloge dizajna u okviru kritičke prakse dizajna.

  Radionicu će voditi Ted Hunt, britanski špekulativni i kritički dizajner iz Londona i Estelle Hary, dizajner interakcije iz Design Friction studio iz Francuske, a asistiraće Oleg Šuran sa Odsjeka za dizajn vizuelnih komunikacija na Akademiji umjetnosti u Splitu i dva studenta završne godine master studija.
  Koordinator radionice je Ivica Mitrović koji će održati predavanje o trenutnom stanju dizajnerske prakse i kako zamisliti drugačije budućnosti u „stvarnom svijetu“. Specijalni gost Francisco Laranjo, urednik magazina „Modes of Criticism“ iz Portugala, održaće javno predavanje o dizajnerskom aktivizmu u post-istinskoj i post-satirnoj eri.

  Akademija umjetnosti u Splitu će biti domaćin radionice „Interakcije 2018“ koja će se održavati u periodu od 15. do 21. oktobra 2018.godine.

  Zainteresovani svoje prijave mogu slati na e-mail adresu: interakcije@umas.hr.

  Za više informacija pogledajte ovdje.

  Podijeli

  Iz arhive