Inspirativna drvena prizemnica sa potkrovljem
 • 2021-01-25
 • U suradnji sa Velux BiH, AABH Vam donosi priču o kući u malom gradu Glinzendorfu istočno od Beča.

  Kuća Hintaus, Austrija
  Površina: 130 m²
  Arhitekti: Andreas Etzelstorfer, Backraum Architektur
  Fotografije: Romana Fürnkranz

  Užurbani način i tempo života utiču sve više na to da porodice svoj dom žele pretvoriti u oazu za odmor i opuštanje, kao i zabavu, kako bi napunili baterije, odmorili za novi radni dan i posvetili se jedni drugima. To je posebno došlo do izražaja u vrijeme pandemije.
  Mnoge porodice odlučile su da stanove zamjene kućama sa baštama, zelenilom, van grada u prirodi. Tako je i jedna mlada austrijska porodica, željela najbolje za svoju djecu i nakon godina provedenih u velikim gradovima, odlučila promijeniti okruženje i život nastaviti u kući na selu.

  Andreas Etzelstorfer – bečki arhitketa realizirao je projekat o kojem je ova porodica maštala.

  Zašto drvo?

  “Kao zaljubljenik u prirodu, vrlo sam svjestan ekoloških i održivih problema, što se meni čini presudnim. Radim s drvenim konstrukcijama iz nekoliko razloga, pored toga što volim drvo kao materijal. Drvo je modernije od mješavine pijeska s vodom, izliveno na licu mjesta. Omogućuje mnogo preciznije planiranje i pred-proizvodnju, što skraćuje vrijeme gradnje na licu mjesta, a također, drvene konstrukcije se mogu lako demontirati. “ – kaže arhitekta Andreas Etzelstorfer.

  Zašto krovni prozori?

  Prema riječima arhitekte Andreas Etzelstorfera, krovnim prozorima čovjek dobiva tri puta više svjetlosti od vertikalnih otvora i olakšava ventilaciju.

  “Nakon što sam sagradio toliko kuća s krovnim prozorima, imam određeno iskustvo i predodžbu o tome kakav će biti krajnji rezultat. Uz Daylight Visualizer – VELUX alat koji omogućuje jednostavnu i vrlo vjernu analizu dnevne svjetlosti u interijeru i stručnost VELUX profesionalaca, imam potpunu sigurnost da će prostor biti optimalno osvijetljen.” – Andreas Etzelstorfer

  Pogledajte i vi ovaj projekat koji se savršeno uklopio u prirodno okruženje.

   

  Podijeli

  Iz arhive