Imagine Arts & Ideas inicijativa/Austrijski kulturni forum Sarajevo
 • 2023-09-13
 • Austrijski kulturni forum Sarajevo danas je u Sarajevu predstavio Imagine Arts & Ideas inicijativu. Grad Sarajevo će biti prvi u regionu koji će tokom septembra i oktobra 2023., te u februaru 2024. godine, biti domaćin tri velike izložbe. Riječ je o spoju arhitekture, dizajna i likovne umjetnosti, te nizu drugih umjetničkih programa.

  Foto: Vanja Čerimagić

  Na predstavljanju Imagine inicijative prisutnim novinarima obratila se ambasadorica Republike Austrije u BiH Ulrike Hartmann: ”Ova kulturna inicijativa i njeno predstavljanje u Bosni i Hercegovini dokaz su odličnog i trajnog partnerstva Austrije i zemalja Zapadnog Balkana, posebno Bosne i Hercegovine. Inicijativa Imagine je pokušaj rješavanja izazova našeg vremena i pokazuje primjer spajanja BiH, odnosno Zapadnog Balkana, i Austrije snagom umjetnosti i ideja.”

  Prva izložba „100 ideja za Zapadni Balkan. Dizajniranje urbanih imaginarija“ biće otvorena 15. septembra u 19.30 h, u okviru Dana arhitekture u Sarajevu, u bivšoj Austrijskoj kući /Europskoj kući kulture i nacionalnih manjina u parku Kemal Monteno. Kustosi izložbe su Hubert Klumpner i Michael Walczak iz interdisciplinarnog dizajn studija  Urbanthinktank_next iz Züricha. Otvaranjem ove izložbe ujedno počinje i ovogodišnje izdanje Dana arhitekture Sarajevo.

  Foto: Vanja Čerimagić

  “Izložba prikazuje složenu međuigru arhitekture moći i nemoći, koncepata i percepcija koje su oblikovale i gradove i urbanu ekologiju ljudi koji tu žive. Građanima se omogućava da igraju aktivniju ulogu u oblikovanju budućnosti svojih gradova i zajednica, ocjenjujući i testirajući svojih 100 ideja za Zapadni Balkan”, izjavio je Hubert Klumpner, kustos izložbe “100 Ideas for the Western Balkan: Designing Urban Imaginaries“ i kustos ovogodišnjih Dana arhitekture u Sarajevu.

  Edin Sarić, projektni koordinator festivala “Dani arhitekture 2023 se također kratko obratio prisutnim medijima istaknuvši da će se ovogodišnji festival održati pod nazivom Igre i grad: Olimpijada arhitekture, uz brojne sadržaje od predavanja lokalnih, regionalnih i internacionalnih arhitekata do panela, razgovora i izložbi.

  Foto: Vanja Čerimagić

  “Želimo da budemo aktivan sudionik u kreiranju ambijenta. A Imagine je upravo projekt koji govori o tome i zato ga rado podržavamo”, naglasio je u obraćanju medijima Amir Softić, CEO Sparkasse Bank BiH.

  Izložba „Koralni greben. Regenerativni dizajn“ biće otvorena 5. oktobra u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu. O njoj je govorio Srđa Hrisafović, prodekan i redovni profesor Odsjeka za produkt dizajn Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu. Profesor Hrisafović ističe da je regenerativni dizajn prava paradigma za održivi dizajn. Danas je to veoma aktuelno i izložba „Koralni greben. Regenarativni dizajn“ će biti pravi primjer ovakve vrste dizajna.

  Foto: Vanja Čerimagić

  Uz izložbe 26. i 27. oktobra bit će održan i workshop za studente, a 8. novembra tokom predstojećeg Jazz festivala istaknuti bh. umjetnik Damir Imamović nastupiće sa austrijskom umjetnicom Sofijom Labropoulou. Oni će svojim koncertom otvoriti ovogodišnji Jazz festival u Sarajevu. Program će se nastaviti i u 2024. godini. U februaru u Sarajevo stiže izložba likovne umjetnosti EX -SITU koja će biti postavljena u Zemaljskom muzeju.

  Austrijski kulturni forum Sarajevo je domaćin Imagine Arts & Ideas inicijative koju je povodom obilježavanja 50. godišnjice kulture Austrije u inostranstvu u 2023. godini razvilo i pokrenulo Savezno ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije.


  Imagine Arts& Ideas Initiave podržavaju Savezno ministarstvo vanjskih poslova Republike Austrije, Savezno ministarstvo umjetnosti, kulture, civilnih poslova i sporta Republike Austrije i Sparkasse Bank BiH. Medijski pokrovitelji: Klix, FENA, Buka, Oslobođenje, Gracija, Federalna TV , Radio 8 i Akta.

  Podijeli

  Iz arhive