House of Bacchus: BB Green Award na internacionalnom natječaju Monte d’Oiro
 • 2020-08-27
 • Konkurs za The Monte d’Oiro prostoriju za degustaciju vina dio je dizajnerske serije Bee Breeders u Portugalu. Ovaj poseban dizajnerski izazov organiziran je u suradnji s Quinta Do Monte D'Oiro, porodičnim vinogradom koji se nalazi u blizini Lisabona. Quinta do Monte d'Oiro (zlatno brdo) je imanje veličine 42 hektara sa historijom proizvodnje vina još od 17. stoljeća.

  Kako se navodi u konkursu, ideja za prostoriju za degustaciju vina je otvoreni  prostor okvirne površine od oko 60 m², gdje se može okupiti do 30 ljudi oko posebnog stola za degustaciju kako bi uživali u vinima, kao i u veličanstvenom pogledu na vinograd.

  Žiri je ocjenjivao dizajnerska rješenja prema njihovoj sposobnosti da ponude jedinstveni prostor vinogradu i posebno je obratio pažnju na prijedloge koji koriste prirodne materijale. Uz objavljenu prvu, drugu i treću nagradu, posebno priznanje u vidu BB Green award nagrade za  svoj prijedlog House of Bacchus dobio je bosanskohercegovački arhitekt Kenan Vatrenjak.

   

   

  O objektu House of Bacchus:

  Dioniz (na starogrčkom), poznat i kao Bacchus u staroj rimskoj tradiciji, bog je berbe grožđa, vinarstva i vina, plodnosti, voćnjaka i voća, vegetacije, bezumlja, obrednog ludila, ekstaze… Od davnina je bio zastupljen u umjetnosti kao ekstatičan čovjek smješten uglavnom u kontekst prirode; pod sjenkama bujnih stabala. Ovaj koncept ima za cilj stvoriti prostor s kvalitetom šumske atmosfere. Prostor je određen prvenstveno sjenkama, sa nedefinisanim granicama i intenzivnim emocijama; prikladno mjesto za boga vina i slobode.

  Prateći postojeću dispoziciju objekata kompleksa Quinta Do Monte D'Oiro, paviljon za degustaciju postavljen je duž osi sjever-istok prema jugozapadu, na rubu kompleksa odakle se pruža pogled na vinograde. Novi volumen prati i zadanu konfiguraciju uzdužnih objekata dimenzija 16,50 x 7,5 metara, visine 6 m. Unutarnji prostor je dimenzija 13,5 x 4,5 metara, a visine 4,50 m. Između eksterijera i enterijera našla se prostorna rešetkasta konstrukcija zidova i krova izrađenih od vinogradskih štapova (6x6cm), ukupne visine 150 cm. Trokutasta konstrukcija izrađena od laganih drvenih letvica omogućava konstrukciji strukturalnu čvrstoću. Unutarnji prostor zaštićen je staklenim slojem koji je pričvršćen na glavnu konstrukciju.

  U centru je visoki stol za sjedenje u dužini od 10,5 metara. Kako bi se osigurala dovoljna zaštita od sunca i potrebna atmosfera, sloj suhih grana vinove loze isprepliće se sa zidovima i krovom. Svakom predzimskim obrezivanjem vinograda, Kuća Bacchusa mogla bi se obnavljati i redizajnirati korištenjem isječenih suhih grana vinove loze.

  Međusobno djelovanje sjena iz strogo matematičke strukture drvene konstrukcije i organskog oblika suhih grana unutrašnjem prostoru daju senzualnu atmosferu, te je kombinuju s prelijepim pogledom na vinograde. Kuća Bacchusa nije prostor među prostorima, ona je iskustvo koje će probuditi svakog posjetitelja i pripremiti ga za jedinstvene kvalitete vina Quinta Do Monte D´Oiro.

  Više o samom konkursu, kao i ostalim nagrađenim rješenjima možete pogledati na službenoj web stranici natječaja.

  AABH upućuje srdačne čestitke arhitekti Kenanu Vatrenjaku za izniman uspjeh na međunarodnoj arhitektonskoj sceni i izvanredan projekt!

  Podijeli

  Iz arhive