German Design Award 2018 nagrada za Nermu Linsberger
 • 2017-10-27
 • Autor: AABH

  Nerma Linsberger, austrijska arhitektica, bosanskohercegovačkog porijekla, posljednjih mjeseci je najčešće prozivana osoba na dodjelama brojnih arhitektonskih nagrada i priznanja.

  Nerma Linsberger je rođena u Sarajevu, studirala je arhitekturu na Akademie of Fine Arts u Beču i od 2010. godine vodi samostalni arhitektonski ured NERMA LINSBERGER ZTGMBH u Beču, a od ove godine je i predavač na Tehničkom univerzitetu u Beču.

   

  Nerma Linsberger ©Lukas Ilgner

  Nerma Linsberger ©Lukas Ilgner

  Projekti Nerme Linsberger i njenog tima su projekti socijalno angažirane arhitekture u punom značenju i nagrade koje ti odvažni, smjeli ali i racionalni objekti donose, samo su potvrda njihove potrebe u današnjem vremenu.

  Kao što i sama kaže, „filozofija koja stoji iza projekata oslanja se na različite utjecaje na globalnom nivou, a sve u cilju iznalaženja rješenja koja će biti najbolja moguća za sve uključene. Pristup koji ovaj tim njeguje je sveobuhvatan i otvoren, analitičan i pragmatičan, kako bi se stvarali prostori koji imaju značenje i svrhu u sebi, što neminovno vodi odbacivanju svih konvencionalnih pristupa i metoda u projektovanju.“

  Razmišljajući na taj način, outside the box, dosežu nivo održivog dizajna, kao i ugođaja u prostoru, kako za korisnike njihovih objekata, tako i za cjelokupan urbani kontekst u koji su ti objekti smješteni.

  Sažeto, mogli bismo reći: Kada ne gradimo za druge, ne gradimo uopće.

  Jedan od posljednjih objekata ovog tima, koji je upravo nagrađen i nagradom German Design Award 2018, a kojem je prethodila i AAP American Architecture Prize 2016, kao i IDA Inetrantional Design Award, Los Angeles, jeste SAKURA – objekat socijalnog stanovanja u Brünner Straße u Beču.

  SAKURA © Nerma Linsberger

  SAKURA © Nerma Linsberger

  Izvanredno pozicioniran u postojeće strukture, a odgovarajući i na zahtjevnu lokaciju na uglu dvije ulice, čime objekat dobiva i veću ulogu i obavezu prema posmatraču, SAKURA (što na japanskom znači trešnjin cvijet), odgovara na zahtjeve za racionalizacijom troškova, a istovremeno, optimizira kompleksan i prihvatljiv socijalni aspekt. Stanovi su, u to ime, projektovani kao kompaktne ekonomske i ergonomske cjeline. Upravo je to i omogućilo razvijanje drugih sadržaja, kao što su zajednički prostori, poput zajedničkih kuhinja i površina za igru djece, a koji u skladu sa svojim namjenama i predispozicijama za korištenje, imaju različit nivo privatnosti i međusobne interakcije, koju nude svojim stanovnicima. Socijalna pozadina i okruženje u kojem se stanovnici susreću, navodi na smanjenje razlika u socijalnom statusu i interakciju, što je i primarna svrha ovakvih prostora.

  Zbog specifičnosti lokacije, a u cilju ublažavanja vrlo jakog osovinskog aspekta T raskrsnice na kojoj je smješten, veoma spretno je uvedeno unutrašnje dvorište u obliku slova V, koje je doslovno usječeno u prostor, a koje omogućava posmatraču da gleda kroz sam objekt i sagleda, kako njega, tako i njegovo okruženje, što samo po sebi navodi prolaznika, a ponajviše i stanovnika, na pomisao da je riječ o objektu koji ne zatvara i dijeli, već pruža vidike i komunicira.

  SAKURA © Nerma Linsberger

  SAKURA © Nerma Linsberger

  SAKURA je tek posljednji od projekata u kojim je tim Nerme Linsberger primijenio svoja saznanja i filozofiju o socijalnom stanovanju i arhitekturi koja iz takvih preduslova može proizaći. SAKURA nije jedina koju je svjetska javnost prepoznala kao inovativno i promišljeno rješenje, vrijedno pažnje i nagrada, pa je i njihov objekat M GRUND Social Housing Mühgrund jedan od Architizer finalista, a dobitnik je i AAP nagrade – Američke nagrade za arhitekturu, a 2017.godina je donijela i priznanje LiveWire Award (Birmingham), za Inovaciju u stambenoj arhitekturi.

  Lista nagrada i priznanja Nerme Linsberger i njenog tima ne završava ovdje, kako onih koje se već nalaze u njihovom uredu,  tako i onih koje će ih dočekati.

  Znati kako se približiti potrebama različitih društvenih slojeva, uz mnogo poštovanja i senzibiliteta za drugačije, je istinski princip rada Nerme Linsberger i njenog tima.


  Datum objavljivanja: 27.10.2017.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive