Future Architecture x Dani Arhitekture Vam predstavljaju Room 24
 • 2020-10-16
 • Dani Arhitekture Sarajevo među najpriznatijim svjetskim organizacijama u polju arhitekture 

  Future Architecture (FA) platforma je prva panevropska platforma arhitektonskih muzeja, festivala  i producenata – FA donosi ideje o budućnosti gradova i arhitekture blize široj publici.  

  Od 2020. FA ima novog člana. Svoje mjesto među 27 priznatih svjetskih organizacija iz 22 države  svijeta od marta ove godine našli su sarajevski Dani/Noći Arhitekture.  

  Dani/Noći Arhitekture su godišnji event [festival] u polju arhitekture koji se održava u Sarajevu;  projekat je rođen 2008. godine, ne iz grada, nego iz entuzijazma studenata arhitekture koji su htjeli  više od onoga što im je fakultet tada omogućavao. Od tada, Dani arhitekture su narasli u događaj  koji je okupio više od 150 predavača iz 35 zemalja svijeta, pozicionirajući se kao jedan od  najbitnijiih arhitektonskih događaja na Balkanu. Proteklih 12 izdanja festivala svjedoči o  nevjerovatnom opusu diskusija, radionica, pilot projekata, izložbi, te filmova i dokumentaraca.  Festival je uspio da aktivira i da bude referenca za lokalnu arhitektonsku i dizajnersku zajednicu,  kao i zajednicu koja okuplja zemlje bivše Jugoslavije. 

  Dani/ Noći arhitekture su u ovoj godini radili na dva projekta u sklopu platforme. FAxDA  online/offline dogadjaj u Sarajevu i Future Architecture rooms.  

  Future architecture sobe 

  Anastassia Smirnova, koncept kurator 

  Svi mi, sa rijetkim izuzecima, obitavamo u sobama. 

  Soba [prostorija] je osnovna jedinica zgrade. Ona je zatvorena i definisana zidovima, podom i  plafonom i najčešće ima prozore i vrata. Soba nije koridor. Niti je dvorana ili ormar. Sobu skoro  pa intuitivno svako od nas može definisati. To je prostor određene veličine u kojem se nešto – mnogo toga – može desiti. Ona može biti okupirana ili drugim riječima rečeno, u njoj se može  živjeti. Najjednostavnije strukture za stanovanje su osnovni tipovi jednoprostornih soba; satori,  igaloi, kutije. 

  Soba je prostorni konstrukt koji se veoma malo promijenio kroz tok historije. 

  Ona je konstanta koja je preživjela mnogo varijabli. Kada dizajniramo prostor za život i rad,  arhitekta najčešće dizajnira upravo sobe: osnovne živuće jedinice većine arhiektonskih projekata.  Njihova proporcija, veličina, tip “membrane”, nivo insolacije, akustika i ostalo, određuju kako ćemo  se mi ponašati i kako ćemo se osjećati u nekom prostoru. 

  U ovom vremenu pandemije, postali smo hiper-sviesni materijalnosti i dimenzija naših soba. Sobe  su postale bitnije. Tokom perioda samoizolacije, soba je upravo mjesto gdje se provodi najviše  vremena. Soba se više ne napušta tako lako; neobičnom centrifugalnom silom, drži se ona za vas,  a vi za nju. 

  Era video konferencijskih poziva je eksponirala naše privatne prostore u online svijet. Ovih dana,  vidimo tuđje dekorisane zidove ili knjige na policama, prije i poslije poziva. Fragmenti ovih soba  postaju dijelom naših sopstvenih prostora, skoro pa brišući granice javne i privatne sfere, onoga  što je opipljivo unutra i onoga što je nematerijalno negdje drugo. Prilika da se zaviri u ove  nepoznate prostore drugih ljudi – te da sopstvene prostore projiciramo ka vani – je u isto vrijeme  zabavno i uznemirujuće. 

  Ovaj projekt, Future Architecture Rooms, je pokušaj da se izgradi okruženje na sjecištu stvarnog  i nematerijalnog.  

  Dvadesetisedam [27] institucija, članica Future Architecture platforme, je konstruisalo kontekst za  razmijenu, transfer znanja, diskusiju, obrazovanje i prezentaciju. Kao zajednica, članice su kreirale  prostore koji mogu odgovoriti efektima pandemije bez da budu poremećeni.

  Projekt Soba ne predstavlja totalni egzodus u digitalnu sferu, nego je paralelni svijet koji  omogućuje pan-evropskoj mreži da razvija projekte produktivno i izvan sopstvenih tipičnih formata  konferencija i radionica. 

  Ovdje, svaki član platforme ima svoju sopstvenu sobu koja mu služi kao oblik online rezidencije.  Svaka institucija okupira jednak prostor, bez obzira na veličinu institucije u stvarnom svijetu, njenu  historiju ili budžet. U sobama, kuratori i producenti, režiseri i menadžeri, kao i surađujući arhitekti,  kritičari i publika, imaju slobodu da komuniciraju kako žele. 

  Trenutno, svaka soba sadrži kratki video o interesima članica platforme i članovima timova ali i o  zgradama i mjestima gdje oni rade. Ovi videi nam omogućavaju da provirimo iza zavijese nekih  od najinteresantnijih organizacija i kritičkih projekata u Evropi; da razumijemo ljude i prostore iza  njihovih logoa. 

  U narednim mjesecima, članovi će imati priliku da introduciraju dodatni sadržaj i da kuriraju svoje  sobe na sebi svojstven način. Sobe će biti pune live feedovima, tekstovima, komentarima,  otvorenim diskusijama i mnoštvom drugih sadržaja. 

  Sudionici ovog projekta će takođe pričati o svojim budućnostima. Kako se oni adaptiraju  posljedicama Covid-19 pandemije? Kako će raditi u narednim mjesecima? I kako će da pristupe  temi sljedećeg Future Architecture Platform Open Call – Landscapes of Care? 

  Uđite u sobe..

  Soba 24  je soba Dana arhitekture!

  Za nas Landscape of Care je Sarajevo. Svako mjesto prikazano u videu je jedan dio nas, jedan  dio mjesta gdje smo se svi upoznali, odrasli i gdje smo odlučili da počnemo da preispitujemo  nasljeđene paradigme. Nismo samo mi rasli i razvijali se, ova mjesta su se mijenjala zajedno sa  nama. Koristeći naša prepoznatljiva slova, oživljavajući ih, htjeli smo da pokažemo da nam naša  individualna pristunost u Danima arhitekture nije bitna – ideja Dana/Noći arhitekture ide dalje od  pojedinačnih članova tima!

   

   

   

  Podijeli

  Iz arhive