Future Architecture: Call for ideas 2021
 • 2021-01-11
 • Platforma Future Architecture je dobro uravnotežen ekosustav evropskih kulturnih aktera u arhitekturi koji obavljaju specifične uloge u složenom evropskom arhitektonskom programu. Povezuje multidisciplinarne talente u nastajanju u saradnji sa institucijama poput muzeja, galerija, izdavačkih kuća, bijenala i festivala. Pruža talentovanim konceptualnim misliocima i praktičarima u arhitekturi mogućnosti da govore, da budu viđeni i da budu saslušani.

  Godišnji poziv za ideje mnogo je više od natjecanja. Poziv je za registraciju ideja i pomoć u oblikovanju najvažnijih revolucionarnih arhitektonskih zbivanja i događaja koji čine srž Evropskog programa arhitekture. Poziv se svake godine održava u novembru, a odabrani učesnici budu pozvani za učešće na Creative Exchange-u u februaru. Ove godine iz BiH su prijavljena 4 rada,  koje možete pogledati u nastvaku.

  Pozivamo vas da pregledate projekte i da glasate za najbolje!

  PROJEKAT: Hearing Voices Pavilion
  AUTOR: NVO Tavan x Nikola Ostojić

  Hearing Voices pokret obuhvata rad sa osobama koje imaju nesvakidašnja senzorna iskustva kao što su: vizije, čujenja glasova, taktilne senzacije i slična iskustva. Fokus „Hearing Voices“ pokreta čine grupe samopodrške koje su inspirisane pionirskim radom psihijatra i profesora Mariusa Rommea i Dr. Sandre Escher sa Maastricht Univerziteta u Holandiji. Hearing Voices grupe su čvrsto utemeljene na ideji samopomoći, uzajamnog poštovanja i empatije. One pružaju sigurni prostor za ljude da dijele svoja iskustva, podržavaju jedni druge, te da prihvate svoja iskustva i žive sa njima na način koji će im pomoći da ponovo steknu kontrolu nad svojim životom. Na zapadnom balkanu Hearing Voices način rada se provodi kroz mrežu nevladinih organizacija grupisanih pod nazivom Hearing Voices Mreža Zapadnog Balkana. Predstavnik za BiH je udruženje “Tavan”.

  Tavan? – Pored grupa samopodrške, NGO Tavan kroz različite druge interdisciplinarne sekcije radi sa osobama sa psihosocijalnim poteškoćama. Jedan od zahtjevnijih i zapaženijih projekata je izdavanje knjige “Naš Glas”, gdje su članovi grupa u pisanoj, ali i slikovnoj formi prenosili svoja iskustva i razmišljanja.

  Paviljon? – U saradnji sa neformalnom grupom arhitekata iz Sarajeva, članovi Tavana su inicirali projekat izrade paviljona kroz koji bi se u ispoljila načela Hearing Voices pokreta. Prvenstveno je ustanovljeno da proces rada, od ideje, dizajna do izvedbe bude participativan sa svim članovima udruženja. To je zatim uslovilo slijedeća načela, da se proces dizajna, ali i buduća izvedba pojednostave participantima tako što će paviljon biti sastavljen od modularnih dijelova. Elementi bi trebali imati jednostavne spojeve, što bi omogućilo da je paviljon sklopivo-rasklopivi, ali i da ima mogućnost potpunog mjenjanja forme i funkcije prilikom drugih sklopova.

  Proces? – Od kada je projekat iniciran krajem 2018. godine, održano je niz razgovora i druženja gdje su se razmatrala različita utjelovljenja prethodno pomenutih načela izgradnje paviljona. Krajem 2019. godine ustanovljeni su najprihvatljiviji oblici elemenata koji su zadovoljali sve uspostavljene principe procesa i budućeg paviljona, a zatim je usljedio niz radionica na kome su članovi udruženja, zajedno sa arhitektima istraživali njihove mogućnosti i smišljali prvi sklop. Proces je prekinut u martu prošle godine, zbog vanrednog stanja uzrokovanog pandemijom. Ovom prijavom i javnim prezentovanjem ideje, nadamo se da ćemo ponovo oživiti ideju i podstaći sve zainteresovane da nam svojim savjetima, komentarima, ali i priključivanje pomognu u realizaciji.

  Cilj? – Osobe sa psihosocijalnim poteškoćama različitih oblika i stepena, u savremenoj praksi se većinom tretiraju tako što ih sklanjaju iz javnog i poslovnog života i guraju u stranu, u zatvorene i ograđene prostore mentalnih ustavnova. Cilj ovog projekta je da se članovi, udruženje i ovakav pristup rada eksponira u javnom prostoru, ali i da aktom dizajniranja i izgradnje, osobe sa psihosocijalnim poteškoćama ohrabre da zauzmu mjesto i učestvuju u javnom prostoru.


  PROJEKAT: Odomaćivanje u javnom prostoru
  AUTOR: Small SCALE tim Istraživačkog centra za prostor

  Projekat predstavlja eksperimentalni alat kojim se stambena susjedstva, uz pomoć malih urbanističko- arhitektonskih intervencija, prilagođavaju prostornim i društvenim promjenama.

  Fizička blizina i društvena bliskost komšija (sa ustaljenim životnim ciklusima i obrascima ponašanja) obično podrazumijeva interakcije i sukobe koji odražavaju složene odnose interesa zasnovane na povjerenju. Međutim, pojavom novih funkcija i novih komšija, svakodnevni život se takođe mijenja. U tom kontekstu, postavlja se pitanje otpornosti komšiluka na nove funkcije i nove modele korišćenja javnih prostora (kao multifunkcionalnih mjesta interakcije). Projekt predviđa eksperimentalni pristup, koji uključuje identifikaciju i analizu vrijednosti i potencijala specifične prostorne i društvene situacije javnog prostora komšiluka i reakciju kroz koncept urbanističko- arhitektonske intervencije male razmjere. Rezultat je serija modelskih opcija za urbani dizajn u funkciji različitih scenarija korišćenja. Mala urbanističko- arhitektonska intervencija je integrisana u kontekst tako da odgovara na direktna i opipljiva pitanja svakodnevnog komšijskog života, ali pristup takođe može poslužiti kao model ili prototip za provjeru u različitim sredinama.

  Projekat je nastao na Danima arhitekture Banja Luka 2019 sa temom RE:HOUSING/O stanovanju. Dio je serije projekata small SCALE tima Istraživačkog centra za prostor kojeg su ovom prilikom činili studenti Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu- Jelana Rajović i Đorđe Jovanović, te studenti Arhitektonsko- građevinsko- geodetskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci- Andrea Janičić, Nikolina Hassam Dorsen, Kristina Komljen, Bojana Todić i Zoran Uljarević. Mentori su bili Pavle Stamenović, Igor Kuvač, Slobodan Peulić i Nebojša Jeremić.

  Drugu prijavu ekipe iz IC prostora možete pogledati na linku: Maslešino dvorište


  PROJEKAT: Partizan in Mostar. Thinking BiH
  AUTOR: Urban house IDEAA Mostar

  Partizan je osnovan 1950. godine. Za vrijeme ratnih dešavanja devedesetih godina kompleks je devastiran preko 70%, a nakon rata jednim malim dijelom revitaliziran Medjutim nije se dugo korstio i nastavljeno je njegovo dalje propadanje. Prije dvije godina Drustvo Partizan u sarandji sa Urbanom kućom IDEAA i uz podršku Street Arts Festivala Mostar te međunarodne organizacije Grup i međunarodnog projekat Rustic Pathways je pokrenuo faznu obnovu Partizanovog igrališta, jednog od najznačajnijih prostora Mostara, podsjetnika na pozitivnu prošlost grada. Na temelju prethodnih iskustava različitih profesionalnih opredjeljenja koje imaju svi akteri uključeni u projekt, sigurni smo da ovakva inicijativa pokreće prijeko potreban proces osnaživanja zajednice. Glavna namjera projekta revitalizacije Partizanovog igrališta je demonstrirati kako se pozitivne promjene mogu potaknuti sudjelovanjem zajednice u procesu oživljavanja zapuštenih prostora. Projekt se temelji na tri vodeća načela: održivost, svijest i iskustvo. Pokretačka ideja koja stoji iza ovih principa jeste stvaranje interdisciplinarne mreže aktera koji djeluju s jednim zajedničkim ciljem. U tom smislu, održivost nije samo ekonomska već društvena kategorija – svjestan pristup uz održivo postignuće, koje se postiže participativnim procesom i manifestira se kroz dizajn zasnovan na iskustvu koje može odgovoriti na različite potrebe korisnika. Rad na ovom projektu je paradigmatičan primjer inicijative koja može pokrenuti pozitivne promjene ograničenim resursima i velikim entuzijazamom i trudom.

  Podijeli

  Iz arhive