FOTO ESEJ 03: Nicolas Grospierre_Milk bars
 • 2017-06-28
 • ©Nicolas Grospierre

  ©Nicolas Grospierre

  ©Nicolas Grospierre

  ©Nicolas Grospierre

  ©Nicolas Grospierre

  ©Nicolas Grospierre

  ©Nicolas Grospierre

  ©Nicolas Grospierre

  O projektu:    

  Mliječni barovi predstavljaju mrežu povoljnih restorana, raširenih širom Poljske. Napravljeni krajem pedesetih godina prošlog stoljeća, za vrijeme socijalističke Poljske, pripadali su tada Državnoj zadruzi „Spolem“. Nakon 1989.godine su privatizirani, ali se i dalje djelimično finansiraju od strane države. Na ovaj način, mliječni restorani su i dalje mjesta gdje ljudi sa malo novca (studenti, penzioneri, beskućnici) mogu dobro jesti. Njihovo ime je nastalo po tome što se u ovim restoranima ne prodaje alkohol, a izvorno ni meso.

  Od početka 2000-tih, mliječni restorani su dobili veliku konkurenciju u zapadnjačkim restoranima brze hrane, pa su kao posljedica toga počeli nestajati, jedan za drugim.

  | Fotografije |

  O autoru:

  Nicolas Grospierre, fotograf i interdisciplinarni umjetnik, rođen je u Ženevi, u Švicarskoj 1975.godine. Odrastao je u Francuskoj, a završio master studije političkih nauka na Institut d'Études Politiques u Parizu i ruske i post-sovjetske studije na London School of Economics. Živi u Varšavi, a sa svojim djelima, koja prelaze iz okvira dokumentarnog u umjetnost, koja sa sobom nosi specifičnu poruku o temi i vremenima u kojima živimo, putuje i izlaže širom svijeta.

  Preuzeto sa: www.grospierre.art.pl

  Prethodne foto eseje i članke vezane za fotografiju možete pogledati ovdje

  Datum objavljiavnja: 28.06.2017.

  Podijeli

  Iz arhive