FOTO ESEJ 02: Michael Wolf / Transparent city
 • 2017-03-06
 • Autorica: Maja Ilić

  FOTOJ ESEJ 02: Michael Wolf je drugi u seriji foto eseja koji će se objavljivati na portalu AABH.

  ©Michael Wolf

  ©Michael Wolf

  ©Michael Wolf

  ©Michael Wolf

  ©Michael Wolf

  ©Michael Wolf

  ©Michael Wolf

  ©Michael Wolf

  O projektu:

  Čikago je, poput mnogih urbanih centara diljem svijeta, doživio val izgradnje novih objekata, presađujući tako novi sloj arhitektonskog eksperimentiranja na one iz prošlih epoha.

  Početkom 2007. godine, u Muzeju suvremene fotografije, Columbia College-a u Čikagu, u suradnji s US Equities Realty artist-in-residence programom, Michael Wolf je pozvan da fotografira ovaj fenomen.

  Kroz svoju karakterističnu perspektivu na promjenu urbane sredine, u gradu poznatom po svom arhitektonskom naslijeđu, Wolf je odlučio fotografirati centar grada sa fokusom na pitanja voajerizma i savremenog urbanog krajolika koji se stalno mijenja.

  Wolf se pozicionira na krovovima ili prozorima zgrada koje su nasuprot jedna drugoj, kako bi dobio najpovoljniju poziciju za svaki kadar. On čeka  savršeno svjetlo u dijelu dana kada sumrak i svjetlo u interijeru  čine  zidove objekata gotovo nevidljivim.

  Na pola projekta, koji je započeo s fokusom na arhitekturu u Čikagu, Wolf je otkrio da kada uveća svoje fotografije, zapravo može vidjeti šta se događa na skoro svakom prozoru svake zgrade. Ovo otkriće je dalo novu dimenziju projektu. Počeo je da gleda i iznutra kao i izvana. Tako su ove fotografije postale kompleksno bogatiji izvještaji o svakodnevnom urbanom životu 21.stoljeća.

  Dok su njegove prethodne serije fotografija suprotstavljale humanizirane detalje unutar okolne geometrije urbanog krajolika, u “Transparentnom gradu”, njegovom prvom projektu u nekom američkom gradu,  njegovi detalji su fragmenti života – digitalno iskrivljeni i hiper prošireni, uhvaćeni krišom telefoto objektivom, djelujući kao svojevrstan spoj Edward Hopper-a i Blade runner-a.

  Ovaj projekat karakterizira formalizam izgrađenog, arhitektonskog djela po čemu je Wolf dobro poznat, ali također naglašava koncept njegovog stalnog angažmana – kako se savremeni život odvija u okviru stalnorastućeg savremenog grada.

  O autoru:

  Michael Wolf rođen je 1954.godine u Minhenu, a odrastao u Kanadi, Evropi i SAD-u. Studirao je na kalifornijskom Berkley univerzitetu i Folkwang univerzitetu u Essenu u Njemačkoj. Fokus njegovog rada je život u velikim gradovima. Mnogi od njegovih projekata dokumentiraju arhitekturu i vernakularnu kulturu metropolisa. Autor je 13 foto knjiga uključujući i “Transparentni grad” 2008. godine. Izlagao je širom svijeta i dobitnik je brojnih nagrada za fotografiju. Živi i radi u Hong Kongu.

  Preuzeto sa:  www.photomichaelwolf.com

  Datum objavljivanja: 06.03.2017.

  Podijeli

  Iz arhive