EUROPEAN YOUNG HERITAGE PROFESSIONALS FORUM
 • 2019-03-19
 • UNESCO u partnerstvu s Europskom unijom od 20. do 24. maja 2019. u Zadru u Hrvatskoj, organizira Europski forum mladih stručnjaka iz polja historijskog naslijeđa. Domaćin Foruma je Hrvatska komisija za UNESCO i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

  Petodnevni forum dio je programa obrazovanja o svjetskoj baštini i kao nasljeđe Europske godine kulturne baštine (EYCH 2018), a osmišljen je za poticanje međukulturalnog učenja i razmjene. Okupit će do 30 mladih stručnjaka, po jednog predstavnika iz svake od država članica EU, kako bi se prvi put bavili materijalnom i nematerijalnom kulturnom baštinom, istražujući potencijalne sinergije i izazove njihove zaštite i zaštite u europskom kontekstu.

  Ovaj susret prilika je za sudionike da razviju dublje razumijevanje Konvencije o svjetskoj baštini iz 1972. godine o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine, te Konvencije o zaštiti nematerijalne kulturne baštine iz 2003. godine i da saznaju više o vrijednostima koje promiče EYCH 2018: angažman, zaštita, inovacija i održivost.

  Nakon Foruma, sudionici će biti ohrabreni da postanu „glasnici kulturne baštine“ aktivnim uključivanjem u podizanje svijesti o zaštiti i očuvanju kulturne baštine na nacionalnoj i lokalnoj razini.

  Forum će koristiti različite interaktivne metodologije, uključujući peer-to-peer učenje, timski rad, terenske posjete, prezentacije, okrugli stolovi, projektne laboratorije i praktične aktivnosti.

  Dvije studije slučaja koristit će se za razvoj interaktivnog i inspirativnog okruženja za učenje: „Mletačka obrana između 16. i 17. stoljeća: Stato da Terra – zapadni Stato da Mar“, „Umjetnost suhozidarstva, znanje i tehnike“.

  Više o ovom forumu možete pročitati ovdje.

  Podijeli

  Iz arhive