European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Awards
 • 2024-01-22
 • EU Mies van der Rohe Awards je nagrada za savremenu arhitekturu koju dodjeljuju Fondacija Mies van der Rohe u Barceloni zajedno sa Evropskom unijom, da bi se odalo priznanje i nagradila kvalitetna arhitektonska produkcija. Nagrada se dodjeluje svake druge godine za realizovane projekte i važi za jednu od najznačajnijih arhitektonskih nagrada u Evropi i šire.

  Od ukupno 362 nominovana projekta iz 38 zemalja, sretni smo što je iz Bosne i Hercegovine nominovano čak 5 radova naših kolega:

  Studio Entasis (Vedina Babahmetović) nominovan je sa dva projekta – Hiža Mišljenova, Puhovac, link: EUMiesAward (miesarch.com) i Kuća u klancu, Zenica, link: EUMiesAward (miesarch.com)

  Hiža Mišljenova, Puhovac

  Kuća u klancu, Zenica

   

  Josipa Škrobo – Enterijer Kapele Pidriš, Gornji Vakuf- Uskoplje, link:  EUMiesAward (miesarch.com)

  Enterijer Kapele Pidriš, Gornji Vakuf- Uskoplje

  4plus.arhitekti (Saša Čvoro, Malina Čvoro)– Nova zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Banja Luka, link:  EUMiesAward (miesarch.com)

  Nova zgrada Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, Banja Luka

  Studio Zec, Ledić arhitektura (Josip Ledić, Amir Vuk Zec) – Rodna kuća Ive Andrića, Travnik, link:  EUMiesAward (miesarch.com)

  Rodna kuća Ive Andrića, Travnik

  U januaru 2024. godine lista nominiranih je skraćena na uži izbor od  40 radova, a dobitnik nagrade će biti proglašen u aprilu 2024. godine. Sedmočlani žiri čine: Frédéric Druot (predsjedavajući), Martin Braathen, Pippo Ciorra, Tinatin Gurgenidze, Adriana Krnáčová, Sala Makumbundu i Hrvoje Njirić.

  Tradicionalno, ceremonija dodjele nagrada će biti upriličena u paviljonu Mies van der Rohe u Barceloni zajedno sa predavanjima, predstavlajnjem publikacije i otvaranjem izložbe svih nominovanih radova.

  Zvanični nominatori za Bosnu i Hercegovinu su Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini, Udruženje For A i nezavisni stučnjaci odabrani ispred Fondacije. Čestitke svima!

  Podijeli

  Iz arhive