EU MIES AWARD 2019
 • 2018-12-13
 • Evropska komisija i fondacija Mies van der Rohe je objavila listu 383 projekta iz 238 gradova iz 38 zemalja koji se takmiče za nagradu evropske unije za savremenu arhitekturu – Mies van der Rohe 2019.

  Nagrada Mies van der Rohe je osnovana 1987. godine nakon sporazuma između Evropskog parlamenta i Gradskog vijeća Barcelone, a od 2001. godine formirala je i Fondaciju Mies van der Rohe i Evropsku komisiju. Nagrada se dodjeljuje svake druge godine u iznosu od €60.000.

  Poslovna zgrada Kakanj Cement – Studio nonstop i Hotel M Gallery – ahA+knAp & SAAHA su projekti iz Bosne i Hercegovine koji se nalaze u konkurenciji za prestižnu nagradu. Više informacija o projektima možete pročitati ovdje.

  Žiri čine: Dorte Mandrup (predsjedavajuća), George Arbid, Angelika Fitz, Stefan Ghenciulescu, Kamiel Klaasse, Maria Langarita i Frank McDonald.

  Mapu sa lokacijama svih radova u konkurenciji za Mies van der Rohe nagradu možete vidjeti ovdje ili koristeći EUMiesAward aplikaciju.

  Žiri će u januaru objaviti listu sa 40 projekata koji su prošli u uži izbor, a kojih 5 finalista je odabrano će biti objavljeno početkom februara. Imena pobjednika će biti objavljena početkom aprila. Radujemo se rezultatima i želimo našim kandidatima mnogo sreće, mada i ovaj prolaz već smatramo velikim uspjehom!

   

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.

  Podijeli

  Iz arhive