Earth Townhouse – Projekt V Arhitektura
 • 2021-10-29
 • Projekat ‘Earth Townhouse’ (‘Zemljana Gradska Kuća’) bi mogao doći u grad blizu vas!

  Rješenje Sarajevskog arhitektonskog studija “Projekt V Arhitektura d.o.o.” za međunarodni konkurs ‘Liverpool Townhouse’, koji je organizovan od strane LCRCA u sklopu Liverpool Architecture Festivala, ušao je u uži izbor kao finalista od preko pedeset prijava iz Velike Britanije i inostranstva.

  Napravljena od prefabrikovanih građevinskih elemenata od nabijene zemlje, ovo je kuća koja se može 100% reciklirati. Pristup po principu ‘cradle-to-cradle’ bi mogao revolucionirati stambeno tržište kroz proizvodnju ekološko održivih, emisiono negativnih stambenih zgrada za borbu protiv klimatske krize. Prirodni i prozračni materijali poboljšavaju kvalitet zraka u zatvorenom prostoru i blagostanje za post-covid budućnost.

  Zemljana Gradska Kuća unapređuje tehnologiju nabijene zemlje kako bi revolucionirala gradnju od gline izvan britanske neokolonijalne opsesije sa neodrživom pečenom ciglom. Projekt doprinosi stimulaciji nove cirkularne ekonomije, koja aktivno planira nove fabrike i ponovno korištenje starih i novih kamenoloma za potrebe stanovanja i drugih javnih namjena zemljišta. Kontekstualni pristup je inspiriran ponovnom upotrebom napuštenih kamenoloma u Liverpoolu i okolini.

  Više detalja o ovom projektu se nalaze na web stranici studija Projekt V Arhitektura.

  Podijeli

  Iz arhive