Dva hektara sreće – prenoćište u Velikoj Britaniji
 • 2021-03-22
 • U suradnji sa Velux BiH, AABH Vam donosi priču o pansionu i prenoćištu u malom gradu Aldringhamu, na samom istoku Velike Britanije.

  Prenoćište Five Acre Barn
  Površina: 400 m²
  Arhitekti: Blee Halligan, London i British West Indies
  Fotografije: Sarah Blee

  Ovaj mali pansion smješten je među drvećem na oko dva hektara zemlje tik uz glavnu cestu. Ime mjesta savršeno opisuje lokaciju – nakon godina života i rada u Londonu, vlasnici Bruce Badrock i David Woodbine kupili su staru štalu s oko dva hektara zemlje kako bi započeli novo poglavlje svog života na selu. Njihov izbor pao je na okrug Suffolk, slikovito, živopisno područje udaljeno samo dva sata vožnje od Londona, popularnu vikend destinacije. Blee Halligan, prilično mlad ali već vrlo uspješan i nagrađivani arhitektonski ured, preuredio je staro zdanje u suvremeni ansambl koji se sastoji od nove zgrade koja je zamjena za oronulo istočno krilo i obnovljene štale. Vlasnici su sami obavili puno posla: izlili su betonski pod, opremili interijere i bavili se vrtlarstvom na svom velikom imanju. Štala je postala društveni prostor, s izdašnim zajedničkim boravcima i trpezarijama, kao i vlasnikovim stanom. Novo krilo sadrži šest spavaćih soba smještenih uz dobro osvijetljeni hodnik sa malim stolovima i ugodnim nišama.

  Kontrast i kontinuitet

  “Staju smo održali takvom kakva je bila, popravljajući samo potrebne dijelove. Projekt je fokusiran na kontrast između tradicionalne ljepote stare staje i našeg novog, skulpturalnog krila”, objašnjava arhitekt Greg Blee.

  Novo krilo je složena varijacija dvovodnog krova. Isplativa drvena konstrukcija okvira, presvučena sirovom šindrom, nešto je niža od štale. Veza između starog i novog dijela, koji je Greg Blee nazvao “mostom”, razlikuje se od zgrade zahvaljujući tamnoj boji koja se topi s okolinom. Ne ističe se kao treći dio ansambla. Isti prozori u tamno sivoj boji koriste se i u novom i u starom krilu. Drvene šindre na fasadama i krovu ističu moderan i skulpturalni izgled produžetka. Cijevi oluka skrivene su zahvaljujući sofisticiranom, a jeftinom rješenju detalja. Sirovo drvo šindre različito stari na svakoj fasadi, ovisno o izlaganju suncu i kiši, u skladu s vrtom oko zgrade.

  Savršen pogled na krošnje drveća

  Presjek novorpojektovanog krila morao je biti što niži, jer je cilj bio bio poštivanje visina susjednih objekata u četvrti, kao i osiguranje isplativosti. Cilj je bio smjestiti što više prostorija unutar kompaktnog volumena – a odgovor je bio stvaranje međusprata iznad hodnika. Svaka se jedinica sastoji od dnevnog boravka i kupaonice u prizemlju te kreveta u ugodnom kutu ispod krova, a sve je osvijetljeno velikim krovnim prozorima. Bez njih ne bi bilo moguće stvoriti ovakav izgled. Svaka soba je drugačija, sve uređene s izvrsnim ukusom i ljubavlju do najsitnijih detalja. Balkonska vrata vode iz sunčanih prostorija, osvijetljenih s kosog stropa, direktno u bogati mirisni vrt.

  “Krovni prozori omogućavaju optimalnu poprečnu ventilaciju, ali i pružaju romantičan pogled na krošnje drveća, prema nebu, direktno iz vašeg kreveta.” – Greg Glee

   

  Blagoslovi i izazovi sunčevih zraka

  Tijekom procesa dizajniranja, Blee Halligan blisko surađuje sa njihovim klijentima, kako bi u potpunosti razumio njihove potrebe, ali i podigao svijest o klimatskim problemima u arhitekturi. Korištenje VELUX prozora omogućilo je stvaranje ne samo optimalne prirodne ventilacije prostorije već i obogaćivanje enterijera svjetlošću koja dolazi iz različitih uglova. Dok pogled na vrt, sa svim svojim gustim drvećem i žbunjem, pruža intimu, krovni se prozor otvara prema nebu. Gosti, koji ujutro iz svojih kreveta gledaju pokretne krošnje drveća i igru oblaka iznad vrta, nesumnjivo bi se složili.

  “Postoji specifičan uzorak kada se radi o klijentima koji žele što više svjetla. Naši ‘sjevernjački’ klijenti smatraju da je maksimalno zastakljivanje fasade najkvalitetnija karakteristika moderne arhitekture. Mnogi ljudi prvo požele staklenu kutiju, nesvjesni problema koje ona donosi, a to je najprije pregrijavanje soba unutar zgrade”, objašnjava Glee.

  Podijeli

  Iz arhive