Đerković: Sretnu i ugodnu vožnju želi vam…
 • 2019-10-16
 • Tekst preuzet sa www.nomad.ba

  A gdje je u toj svoj priči treći, Muzej Ars Aevi?

  Onako sa strane (kako to kod nas i biva), prođe vijest o izdatoj urbanističkoj saglasnosti za dionicu Prve transverzale koja bi trebala prolaziti između Zemaljskog i Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Što je interesantno, jeste da se tu spominju dva muzeja, a gdje je u toj svoj priči treći, Muzej Ars Aevi?

  Nakon višedecenijskog sarajevskog problema sa saobraćajem i ideje o transverzali koja se vuče još od 1979. godine, biti će zanimljivo kako će na kraju izgledati spoj te ceste i idejnog arhitektonskog projekta Renza Piana za Ars Aevi Muzej suvremene umjetnosti zajedno sa njegovim prilaznim prostorom koji je kao i svaki takav prilaz muzejima pješački, tj. statičan i na kojem će kao što je slučaj sa institucijama tog tipa (Centre Pompidou u Parizu, MACBA u Barceloni, Guggenheim u Bilbau, itd.), građani moći da se susretnu, voze skejt, sjednu da se odmore ili što već žele.

  Linijom te idejne “trase“ po već upisanom urbanističkom planu, na “šetnici“ (kako se danas popularno kaže) između ulice Zmaja od Bosne i Vilsonovog šetališta, postavljena su inače tri spomenika. Dva su, radovi Brace Dimitrijevića i Šobe, postavljena u sklopu SCCA Sarajevo projekta “Novi spomenik“, dok je treći, skulptura veoma dragog prijatelja i renomiranog iransko-talijanskog umjetnika Bizhana Bassirija koja bi trebala biti dio cjelokupnog kompleksa ARS AEVI Muzeja suvremenih umjetnosti.

  I kako to biva u kultnoj pjesmi mog sugrađanina Antonija Pušića “Da se pitam ja bih betonir'o travu… beton, beton, samo beton, beton nama treba“, poslije garaže i banke namjesto parka Hastahana, uz tu “zadatu“ cestu između dva (tri) muzeja, na mjestu gdje je trebao biti Muzej Ars Aevi, mogu slobodno izgraditi benzinsku crpku. Neka ime ostane, znači Ars Aevi Petrol ili tako nešto. Ionako je umjetnost (naše) epohe (ime muzeja na latinskom) zasađivanje benzinskih crpki i bankomata na svakom koraku. Na Šobinoj “Ikarovoj“ limenci bi mogli dodati svjetleći LED cjenovnik benzina, dok na Bracinom kamenu, na kojem piše: Ispod ovog kamena nalazi se spomenik žrtvama rata i hladnog rata“, može se slobodno dopisati: “Ispod ovog kamena nalazi se spomenik žrtvama rata i hladnog rata i poraća“. Bizhanova (Bizhan Bassiri) skulptura “La Bestia“, za koju je sam autor kazao: “Ne radi se o tome, da sam ja napravio skulpturu za Sarajevo, nego mi se Beštija činila, u odnosu na kontekst i sve što se ovdje događalo, kao odgovarajući amblem za ovaj grad“, im može poslužiti kao logo moguće benzinske crpke i mogu ga prodavati u vidu upaljača ili osvježivača za auto. I na kraju, Burenove (Daniel Buren) zastave kojima je inače mjesto tu (Polje zastava / La Place des Drapeaux), no zbog “osjetljivosti“ ostavljanja bilo čega bez nadzora u javnom prostoru ih zasad nema tu, mogu da im posluže kao one okomite promotivne zastave na ulazu i izlazu sa crpke.

  Sretnu i ugodnu vožnju želi Vam Ars Aevi Petrol.

  Podijeli

  Iz arhive