Digitalna platforma urbanlab.ba
  • 2022-01-31
  • UrbanLab, online platforma za učešće građana u osmišljavanju javnih prostora u Bosni i Hercegovini, puštena je u rad 27.01.2022.g. Na ovoj platformi građani će moći učestvovati u konsultacijama koje se tiču budućeg izgleda javnih prostora a prva lokacija koja će kroz nju biti konsultovana s javnošću je prostor Hastahane (Općina Centar).

    UrbanLab je inovativni virtualni alat razvijen od strane Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini koji građani mogu koristiti za podršku urbanoj transformaciji javnih prostora. Ova platforma je idealan način da građani pomognu svojim lokalnim zajednicama da učine javne prostore boljim i ugodnijim za život.

    Nakon radionice Urban Lab Hastahana koja je održana u septembru 2021. godine, konsultacije kroz centar.urbanlab.ba predstavljaju nastavak otvorenog dijaloga u virtuelnom formatu sa ciljem prikupljanja ideja i mišljenja građana lokalnih zajednica o budućnosti Hastahane. Urban Lab Hastahana dio je inicijative “Re-Imagine: Moja ulica, moja mašta” koju zajednički provode Općina Centar Sarajevo, UNDP, Grad Sarajevo i Arhitektonski fakultet Univerziteta u Sarajevu.

    Podijeli

    Iz arhive