D:BLOK_ Bio dizajn
 • 2019-07-01
 • DIZAJN + BIOLOGIJA + TEHNOLOGIJA = FUTURE

  U HUB-u Asocijacije arhitekata u BiH (Alipašina 2, prvi sprat) 4. jula u četvrtak u 19 časova, u okviru serije neformalnih predavanja i razgovora :BLOK, biće održano predavanje dizajnerice Maje Halilović “Dizajn + Biologija + Tehnologija = Future”. Radi se o predavanju koje problematizira dvogodišnje istraživanje ove dizajnerice u polju biodizajna i iznalaženja mogućnosti kako da se u okvirima prirodnih materijala nađu zamjene za plastiku i druge štetne nerazgradive materijale.

  Iako projektovanje uz pomoć biologije nije ništa novo i postoji otkako postoji sam čovjek, biodizajn je  nova grana dizajna. Zašto je biodizajn danas jedna od najvažnijih novih grana dizajna? Prije svega jer može pružiti rješenje za globalne ekološke izazove. Biotehnologija je jedinstvena jer koristi život, prirodu i njene procese za rješenje problema. Biotehnologija je donijela nove lijekove i zelenije načine proizvodnje.

  Biodizajn se može se iskoristiti u području umjetnosti, komunikacije, energije, ishrane, farmacije, prijevoza, vode, arhitekture i materijala.

  Uzgoj građevinskih materijala, ili čak cijelih struktura, samo je jedan od načina na koji biotehnologija mijenja arhitekturu i urbani dizajn. Biodizajn je u svom usponu, zato … Dođite da razgovaramo, učimo jedno od drugih i pronalazimo zdravije i bezbjednije tehnike i materijale koji će oplemenjavati našu planetu.

  Čuvajmo i poštujmo prirodu!

   

  Podijeli

  Iz arhive