DANI ARHITEKTURE SARAJEVO x LINA
LINA - European Architecture Platform
LINA - European Architecture Platform
 • 2023-05-15
 • Prošla godina je označila početak projekta koji, kroz Creative Europe grant, podržava Evropska unija, a koji je nazvan LINA – Evropska arhitektonska platforma koja okuplja 27 organizacija, muzeja, galerija, festivala, bijenala, trijenala, fondacija i fakulteta sa cijelog evropskog kontinenta, a na čijem čelu je slovenački arhitekta Matevž Čelik. Cilj ovog udruživanja je da se kroz pružanje podrške mladim kreativcima i naporima da se identificiraju potencijalna rješenja za suočavanje planete sa klimatskom i ekološkom krizom, pomogne pri realiziranju European Green Deal – setom prijedloga kako da Europa postane prvi klimatski neutralan kontinent.

  Zasnovana na iskustvu i radu prethodne platforme, Future Architecture, koja je kroz posljednjih šest godina imala fokus na tome kako danas funkcionišu arhitektonske prakse, te kako arhitektura može sudjelovati u pronalaženju odgovora na pitanja današnjice, LINA ide korak dalje, te sada za cilj ima usmjeriti arhitektonski sektor prema zelenim, kružnim i održivim praksama, povezati mlade glasove sa internacionalnim akterima i pronaći put novim idejama.

  LIFT-prostorne inicijative su kroz svoj najprepoznatljiviji projekat Dani arhitekture Sarajevo postali suosnivači LINA-e te kao prva organizacija iz Bosne i Hercegovine otvorili put ostalim organizacijama iz BiH da se pridruže LINA-i. Prva LINA konferencija je održana prošle godine u Ljubljani – u ovoj godini je to Copenhagen, a 2024. godine, za 40. godišnjicu sarajevske zimske olimpijade, domaćin LINA konferencije će biti upravo Sarajevo i to u koordinaciji LIFT-prostorne inicijative.

  Prvi LINA General Assembly u Ljubljani

  LINA podupire stav da je osnaživanje internacionalnih saradnji i partnerstava te podrška mladim individualcima ili grupama koje istražuju i doprinose transformaciji arhitekture u manje po planetu štetnu aktivnost. LIFT u ovom stavu podcrtava i važnost da se kroz LINA-u kreira prostor za čiste, cirkularne i održive projekte ali i da se kreiraju mogućnosti za sljedeće generacije da preuzmu vodstvo u ovom polju. “Šansa da razmjenu iskustava i znanja, za doživljaj novih priča i konteksta te prilika da podjelimo svoja iskustva je održiv način djelovanja, a u proteklom periodu LINA nam je omogućila neka nova partnerstva,” rekli su iz LIFT-a.

  Tbilisi Architecture Biennial 2022: What’s next?

  Predstavnici LIFT-a su u oktobru prošle godine učestvovali u okruglom stolu LINA: Agents of Change u sklopu programa trećeg Tbilisi Architecture Biennial zajedno sa predstavnicima DPR Barcelona, Eesti Arhitektuurimuuseum, Architekturos fondas. Okrugli sto LINA: Agents of Change je imao za cilj razmijenu iskustava, znanja i ideja iz različith konteksta, istražujući koncept privremenosti u urbanom i društvenom životu, a pod temom TAB2022: What’s next? Arhitektonsko bijenale je otvoreno početkom oktobra prošle godine nedaleko od centra Tbilisija, u devastiranom objektu bivšeg “Kartli” sanatorijuma – prostoru koji je već 3 decenije dom za nekoliko stotina prisilno raseljenih ljudi usljed ratnih dešavanja početkom devedesetih godina prošlog vijeka u sjeverozapadnoj gruzijskoj regiji Abkhazia. “LINA: Agents of Change je bila prilika za razmjenu iskustava ali i nekih novih ideja,” rekli su iz LIFT-a.

   

  Predstavnice LIFT-a: Irhana Šehović i Dunja Krvavac

  Noći /arhitekture/ spomenika @Urban Design Studio Sarajevo

  Kao nastavak kreiranja novih partnerstava sa članovima LINA-e, LIFT je u novembru prošle godine imao kolaborativni događaj sa Galerijom Dessa iz Ljubljane, te članom LINA-e  Architectuul pod LIFT-ovim prepoznatljivim Noćima arhitekture održanim u Urban Design Studio Sarajevo. U sklopu ovog događaja otvorena je izložba Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945 – 1991 – LIFT je ko-kurirao izložbu dodajući 4 spomenika NOB-a na listu od, već sada, 40 mapiranih spomenika širom bivše Jugoslavije te je održana diskusija sa Boštjanom Bugaričem iz Architectuul i Mejremom Zatrić iz DOCOMOMO BiH na temu značaja spomenika NOB-a, a sa posebnim osvrtom i osudom uništavanja Partizanskog spomen-groblja u Mostaru u junu prošle godine. Od tada izložba je prikazana i u Mostaru na događaju kada je objavljena vijest da je Partizansko spomen-groblje uvršteno u Europa Nostra listu 7 najugroženijih spomenika u Evropi  , a sve zahvaljujući neumornoj ekipi IDEAA – Urban House iz Mostara.

  Noći /arhitekture/ spomenika @Urban Design Studio Sarajevo

  Dunja Krvavac – LIFT, Boštjan Bugarič – Architectuul i Mejrema Zatrić – DOCOMOMO BiH

  Days of architecture Sarajevo [15.-22.09.2023.] partnership with Fondazione MAXXI Roma

  Da je LINA otvorila širom vrata za kreiranje novih partnerstava i to između svojih članica pokazuje suradnja Dana arhitekture Sarajevo 2023 sa Fondazione MAXXI Roma, a čiji će rezultat sarajevska publika imati priliku da vidi u septembru ove godine u sklopu sedmodnevnog programa ovogodišnjih Dana arhitekture Sarajevo. Jedan od ciljeva LIFT-a za bijenalni period Dana arhitekture 2022/23 jeste da se stvori baza za razgovor o važnosti inkluzivnog pristupa u urbanom planiranju i projektiranju javnih prostora te još veoma izraženoj nejednakosti spolova u arhitektonskom sektoru.

  Days of architecture Sarajevo 2023: LINA FELLOWS RESIDENCY AND EXHIBITION [UN]CONTEXT @Manifesto

  Za manje od 10 dana, LIFT počinje DA2023: LINA FELLOWS RESIDENCY, četverodnevnu istraživačku radionicu sa internacionalnom ekipom iz Slovenije: Prostorož, Njemačke: Haus Braeutigam i Sjeverne Makedonije: Puzzle Architecture koji su prošle godine ušli u 25 odabranih projekata prvog godišnjeg LINA: Call for projects sa preko 180 prijavljenih projekata iz cijele Evrope. Rezidencija ima za cilj da djeluje kao platforma za istraživanje urbanih praznina iz različitih slojeva urbanog razvoja Sarajeva podcrtavajući značaj održivog pristupa u arhitekturi, te će prikupljeni materijal biti prikazan kroz izložbu (UN)CONTEXT koja će biti otvorena u Manifesto galeriji savremenih umjetnosti, a u sklopu Dana arhitekture Sarajevo 2023 u septembru ove godine. Doprios izložbi će napraviti i članice LINA-e: TU Wien i Fondazione MAXXI Roma te neki od mladih lokalnih arhitekata i arhitektica. LINA in Venice: Open Call Launch [20.05.2023.] LINA će proslaviti svoju prvu godinu na Isola della Certosa u Veneciji, pridružujući se MAXXI-jevom događaju BioGrounds: For a new environmental awareness 20.05.2023. godine, kada će biti objavljen drugi LINA: Call for Projects za novu generaciju LINA Fellows koji su pozvani da prijave svoje najradikalnije ideje, praktična rješenja, teoretska promišljanja i provokativne prakse, a sve u cilju adresiranja klimatske i ekološke krize. “I u ovoj godini nastavljamo tražiti još više mladih kreativaca koji su zainteresirani za razmjenu ideja o održivoj arhitekturi,” rekli su iz LIFT-a.

  Podijeli

  Iz arhive