DANI ARHITEKTURE 2020
 • 2020-02-12
 • Dani arhitekture organizuju radionicu za sve studente i arhitekte, koja će se održavati u periodu 6.-8. mart.

  Radionicu će voditi kurator ovogodišnjih Dana arhitekture Francesco Degl’Innocenti zajedno sa timom Dana arhitekture.

  Pričamo o našim projektima, ali rijetko o samom procesu koji nas vodi do istih. Pričamo o osnovama, presjecima, fasadama, ali često nemamo dovoljno vremena da stvarno spoznamo (ne)postojanje humanog mjerila i uticaja koji naši projekti imaju na krajnje korisnike. Na radionici Dana arhitekture 2020 Default by default, želimo da istražimo upravo ovaj proces, da preispitamo naše metode i da potražimo odgovore na defaultna pitanja s kojima se stalno susrećemo. Da li je današnje obrazovanje kontekstualno? Da li pripremi mlade arhitekte za budućnost struke? Imamo li alternative i ako da, koje su? Da li nas društvo shvata ozbiljno dok u isto vrijeme sami smo sebi najveći kritičari? Koliko je našeg rada rezultat analitičkog pristupa, a koliko je jednostavno rezultat datih i naslijeđenih defaulta?

  Default by default radionica je organizirana u dva dijela (minimalno). Prvo ćemo da istražimo ovogodišnju temu festivala, dok će se drugi dio radionice fokusirati da prezentira rezultate prve radionice i višemjesečnog istraživačkog procesa – dizajn i produkcija Default by default izložbe.

  Izložba će otvoriti Dane arhitekture 2020 u junu, a svojom postavkom koja ide izvan galerijskog prostora, te okupira poziciju unutar javnog urbanog prostora, provocira reakciju te uspostavlja nove odnose unutar poznatog, ali nekontrolisanog javnog prostora.

  Pozivamo Vas da učestvujete u radionici i da zajedno sa timom Dana arhitekture i Francesco Degl’Innocentijem analiziramo različite prakse, pointamo na alternative obrazovanju, potražimo odgovore default, preispitamo sopstvene načine rada i da izađemo iz sopstvenog patterna!

  Oblikujmo nove alternative!

  Rok za prijavu je 17.2. na mail adresu info@daniarhitekture.ba, gdje pored imena i fakulteta potrebno napisati i kratku motivaciju.

  Podijeli

  Iz arhive