DA2017: NAJAVA PREDAVAČA
 • 2017-05-08
 • Autor: LIFT – prostorne inicijative

  Ostalo je još devet dana do otvaranja 10. jubilarnog izdanja festivala Dani arhitekture Sarajevo. Kao i svake godine, festival donosi mnoštvo radionica, izložbi, prilika za učenje i networking, ali i neke novine na main stage – u koje će biti predstavljene uskoro.
  Jedan od najbitnijih dijelova festivala su predavanja internacionalno priznatih arhitekata koji dolaze u Sarajevo da predstave svoje prakse.
  Bivši studenti Harvarda, sadašnji profesori na Harvardu, izlagači na Venecijanskom bijenalu, dobitnici brojnih nagrada i nebrojeno puta publikovani autori su epiteti kojima se mogu opisati ovogodišnji predavači na Danima.

  U nastavku ih predstavljamo pojedinačno, a vi na linku rezervišite svoje mjesto da ih slušate i uživo.

  Bernard Khoury

  ©LIFT - prostorne inicijative

  ©LIFT – prostorne inicijative

  Bernard Khoury je arhitekt koji je arhitekturu studirao u SAD-u, a Master studij je završio na Harvard Univerzitetu. Od 1993. godine kada je osnovao vlastiti ured u Beirutu, razvio je internacionalnu reputaciju i značajan portfolio projekata u Libanu i inostranstvu.
  U intervjuima, Khoury navodi da mu je bilo teško da prihvati sistem u Lebanonu gdje se arhitektonska struka ne smatra dijelom kulturnog sektora, već se gleda kao nešto što podliježe strogim ekonomskim pravilima.”U Beirutu sam bio prisiljen da se oslobodim ovog običaja. Svaka struktura je sila ekspresije.“
  Njegov specifičan stil koji je nastao kao odgovor na post ratno stanje u Beirutu je naišao na odobravanje stručne publike,  što je rezultiralo objavljivanjem njegovih projekata u stručnoj štampi i brojnim nagradama, od kojih se izdvajaju počasno priznanje Borromini nagrade za arhitekte ispod 40 godina i Architecture + Award.
  Suosnivač je Arapskog centra za arhitekturu.

  Dinko Peračić

  ©LIFT - prostorne inicijative

  ©LIFT – prostorne inicijative

  Dinko Peračić je osnivač Platforme 9,81 – udruge za arhitektonska istraživanja i partner u arhitektonskom uredu ARP. Bavi se projektima vezanim za kulturu, turizam i urbano planiranje. Magistrirao je na IAACu u Barceloni te diplomirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu.
  Peračić arhitekturu vidi “više kao usmjeravanje odnosa i značenja u prostoru, a manje kao definiranje gotove slike ili kompozicije.” Ovakav stav je možda razlog zašto je jednako aktivan ( i jednako uspješan) i na profesionalnom i na aktivističkom planu.
  Tako je za projekat Građevinskog fakulteta u Osijeku, sa Romanom Šilje osvojio drugu nagradu Salona arhitekture 2006 za novi pristup arhitektonskim praksama, a sa Mirandom Veljačić 2009. godine drugu nagrade za Projekt revitalizacije Doma mladih koji je izlagan na izložbama u New Yorku, Rimu i Montpellieru.
   S druge (aktivističke) strane, kroz Platfomu 9,81 istražuje   “što bi to bilo važno za arhitekturu, da ona bude zanimljiva i nekom izvan arhitektonskog kruga.” Sa svojim radom, platforma 9.81 je bila učesnik i Venecijanskog bijenala 2014. godine.

  Ofis arhitekti

  ©LIFT - prostorne inicijative

  ©LIFT – prostorne inicijative

  Ofis arhitekti  su slovenski arhitektonski biro koji čine Rok Oman i Špela Videčnik.  Oboje su studij završili na Arhitektonskom fakultetu u Ljubljani i na Architectural Association u Londonu, a trenutno predaju na Harvard Univerzitetu.  
  Ofis arhitekti smatraju kako je “kontekst srž svakog našeg projekta. Međutim, uvijek postoji mnogo konteksta, pa je stvar izbora koji je to kontekst koji čini razliku.“
  Taj kontekst može biti arhitektura u neposrednoj okolini projekta, ali i odlike lokalne tradicije mjesta u kojem rade svoje projekte. Njihov portfolio radova je raznovrstan: od planinskih kuća, stadiona, kapela do raznovrsnih objekata socijalnog stanovanja.

  MDH arhitekter

  ©LIFT - prostorne inicijative

  ©LIFT – prostorne inicijative

  MDH arhitekter su arhitektonski ured iz Osla. Rade projekte različitih mjerila, od urbanog planiranja, kompleksnih zgrada do namještaja. Njihov projekat Moholt Student Village je bio među projektima koji su ušli u uži izbor za nagradu Mies Van de Rohe 2017.

  Svoje ulaznice rezervišite ovdje!

  Datum objavljivanja: 08.05.2017.

  Podijeli

  Iz arhive