DA2017: 5 razloga zašto trebate posjetiti sarajevske Dane arhitekture
 • 2017-05-15
 • Autor: LIFT – prostorne inicijative

  Sarajevski Dani arhitekture već 9 godina u maju mjesecu tradicionalno okupljaju arhitekte i studente arhitekture. Ove godine se održavaju od 17. – 21.5. na različitim lokacijama u Sarajevu.  
  Jubilarno 10. izdanje donosi već provjereno dobre sadržaje ali i neke nove čiji format će tek biti predstavljen.  

  U nastavku vam predstavljamo 5 razloga zbog kojih svako ko se bavi arhitekturom ili je zainteresovan za nju mora posjetiti Dane arhitekture.

  ©LIFT - prostorne inicijative

  ©LIFT – prostorne inicijative

  1) Dobri predavači  

  “Predavači koji dolaze su sve zanimljiviji i zanimljiviji, mislim da se svi svake godine sve radije odazivaju na vaš poziv” – Sanja Galić Grozdanić , Studio Nonstop, DA2016

  Dani arhitekture Sarajevo su pokrenuti jer su organizatori željeli da stvore platformu za predstavljanje arhitekata, koja neće biti ograničena na lokalne okvire.
  U 10 godina koliko traje festival, na Danima arhitekture se predstavilo preko 70 predavača iz 10 zemalja, koji nisu predstavili samo finalne produkt svog rada nego i cijeli proces i okolnosti pri nastajanju jednog arhitektonskog objekta.
  Ove godine ćete imati priliku da vidite koji su bili izazovi u gradnji  podzemnog noćnog  kluba u postratnom Libanonu (Bernard Khoury), zašto je nagrađivana zgrada Građevinskog fakulteta u Osijeku (Dinko Peračić),  koje su prednosti Moholt Student Village (MDH arhitekter) koji je bio u užem izboru za Mies Van de Rohe nagradu i zašto je specifična Zimska koliba koju su radili OFIS arhitekti, kao i druge odlične projekte.
  Dobri i inspirativni projekti, arhitekti koji su uz to i odlični predavači (OFIS arhitekti predaju na Harvard univerzitetu dok je Bernard Khoury već odavno poznat po svojim zanimljivim i pomalo ekscentričnim predavanjima) su prvi, ali ne i jedini razlog zašto trebate doći na Dane arhitekture.

  Ako DA2017 želite posjetiti zbog predavanja, kliknite na ovaj link.

  Bernard Khoury_Nocni klub ©LIFT - prostorne inicijative

  Bernard Khoury_Nocni klub ©LIFT – prostorne inicijative

  Ofis winter cabine ©LIFT - prostorne inicijative

  Ofis winter cabine ©LIFT – prostorne inicijative

  Moholt studen village ©LIFT - prostorne inicijative

  Moholt studen village ©LIFT – prostorne inicijative

  Gradjevinski fakultet - Peracic i Silje ©LIFT - prostorne inicijative

  Gradjevinski fakultet – Peracic i Silje ©LIFT – prostorne inicijative

  2) Panel diskusije 

   “I think, great thing is that you make the people meet, it’s not only the lectures, but also the after and pre discussions taking place in foyer or even in the street.” – Kristina Schinegger, SOMA architects, DA2016

  Organizatori Dana arhitekture svake godine analiziraju iskustva sa netom završenih izdanja festivala i prema interesima publike stvaraju sadržaje za slijedeće izdanje. Ove godine jačaju sinergiju između dva najveća aduta festivala –  predavanja poznatih arhitekata i otvorenosti festivala prema diskusiji o arhitekturi i srednim temama.
  To će biti ostvareno kroz novi segment u progamu – panel diskusije. Gosti panelisti       (arhitekti, dizajneri i aktivisti) će imati priliku baviti se temama teritorija, migracija, granica, gradova, društva, politika, ekonomija, medija, edukacije, spekulacije i budućnosti.
  Sve ove teme će biti raspoređene u pet kuriranih panela: Projektiranje društva, projektiranje grada; Projektiranje Sadržaja; Projektiranje arhitek(a)ta; Projektiranje medija; Projektiranje Budućnosti.

  Ako festival želite posjetiti zbog panel diskusija, kliknite na ovaj link

  Učesnici panela projektiranje arhitekata ©LIFT - prostorne inicijative

  Učesnici panela projektiranje arhitekata ©LIFT – prostorne inicijative

  Učesnici panela projektiranje sadržaja ©LIFT - prostorne inicijative

  Učesnici panela projektiranje sadržaja ©LIFT – prostorne inicijative

  Učesnici panela projektiranje drušva ©LIFT - prostorne inicijative

  Učesnici panela projektiranje drušva ©LIFT – prostorne inicijative

  3) Druženje i networking

  “Ovo što čovjek ovdje doživi – tu jednu neposrednu ljudsku komponentu – gdje se svi odnose sa jednim poštovanjem i (gdje se) sa jednim vrlo direktnim prijateljskim načinom obraćaju. Meni je drago što me jedan student pita bez problema, da ne misli šta ću ja njemu sad reći…” Hrvoje Njirić, Njirić+ arhitekti –  DA2016

  Dani arhitekture svake godine okupljaju arhitekte i studente arhitekture iz cijele Evrope.
  Zbog svog karaktera “small scale” festivala, tokom festivala se stvara jedno posebno okruženje gdje i posjetioci i gosti predavači mogu podijeliti svoje stavove o viđenom sadržaju  i u manje formalnom okruženju. Na taj način se stvaraju prijateljstva, poslovni kontakti ili prilike za dijalog s nekim s kim (ne) dijelite mišljenje o temama koje vas zanimaju.

  Ako DA2017 želite posjetiti zbog networkinga, kliknite na ovaj link.

  Druženje publike na festivalu ©LIFT - prostorne inicijative

  Druženje publike na festivalu ©LIFT – prostorne inicijative

  4) Izložbe, videomapping i još puno toga   

  “You have to move the boundaries forward of what is being discussed” – Aljoša Dekleva, DA2015

  Dane arhitekture ne čine samo predavanja i panel diskusije. Kroz svoj prateći program (izložbe, radionice i videomapping itd.), festival želi da ukaže i na važnost obrađivanja nekih tema kroz kreativno djelovanje.
  Festival već tri godine svoj program otvara videomappingom zgrade od kulturnog značaja za Sarajevo. Videomappingom se stvara novo iskustvo postojećeg objekta bez fizičke intervencije na njemu. Ove godine je izabran Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, čija fasada će biti potpuno transformisana i pretvorena u svjetlosnu instalaciju koja će omogućiti njeno ponovno interpretiranje.
  Neuobičajena postavka izložbe “Kontinuirani enterijer” će posjetiocima predstaviti dobre arhitektonske prakse i intrigantne ideje koje su nastale na prostoru od Švicarske na sjeveru do Turske na jugu. Isto tako će posjetioci imati priliku vidjeti da sama postavka može biti jednako zanimljiva kao i sadržaj izložbe.

  Radionice, izložbe i koncerte možete naći u programu na stranici festivala

  Ako Dane arhitekture želite posjetiti zbog pratećeg programa, kliknite na ovaj link.

  Mapping historijskog muzeja 2015 ©LIFT - prostorne inicijative

  Mapping historijskog muzeja 2015 ©LIFT – prostorne inicijative

  Vizualizacija prostorne postavke izložbe©LIFT - prostorne inicijative

  Vizualizacija prostorne postavke izložbe©LIFT – prostorne inicijative

  5) Dobar promotivni materijal  

  Jer ko ne želi ovo proljeće imati ceker Dana arhitekture?

  Ceker dana arhitekture ©LIFT - prostorne inicijative

  Ceker dana arhitekture ©LIFT – prostorne inicijative

  Ako želite biti dio ovogodišnjeg festivala, kliknite ovdje.

  Datum objavljivanja: 15.05.2017.

  Podijeli

  Iz arhive