DA 2017: Program main stage-a donio zanimljive diskusije i predavanja
 • 2017-05-20
 • Treći dan festivala je nastavljen program u kinu Meeting point, a posjetiocima je predstavljena i nagradna igra Dana arhitekture

  Autor: LIFT – prostorne inicijative

  © LIFT - prostorne inicijative

  © LIFT – prostorne inicijative

  Treći dan festivala Dani arhitekture je održan u petak, 19.5. u prostorima kina Meeting Point.

  Format panel diskusije, kao novi sadržaj u programu, je odlično prihvaćen što se moglo vidjeti kroz diskusiju među učesnicima, ali i kroz aktivno učešće publike.

  Na prvoj panel diskusiji  “The learning city”, gdje je moderator bio Saša Rađenović, razgovaralo se o temi dječijih igrališta i otvorenog javnog prostora, a učesnici su bili holandski pejzažni arhitekti (Elger Blitz, Naomi Felder, Yttje Feddes) i bh. arhitektica Nasiha Pozder.

  “Kroz diskusiju učesnika panela, ali i publike, otvorena je vrlo važna tema nestajanja javnog prostora, uzurpacije zelenih površina te zanemarivanja potreba najmlađih, kao i generalno problem razvoja, te degradacije grada kojoj svjedočimo”. – rekla je Pozder poslije diskusije.

  Druga panel diskusija “Projektiranje budućnosti”, je kroz moderiranje Idisa Turata, a sa gostima arhitektima i dizajnerima Idom Križaj,, Ulrichom Hagenom, Christophom Hinterreiterom i Ivicom Mitrovićem istraživala teme spekulativnog dizajna, projekcija budućnosti i slobodnog dizajniranja novih utopija.

  Kroz svoje prezentacije su naglasili su kako je za opstanak neophodno razmišljati o budućnosti. Mitrović, koji u Splitu na Likovnoj akademiji predaje Dizajn interakcija, je govorio o gradovima kao hibridima fizičkog i virutelnog i kako dizajn ima značajnu moć i odgovornost danas.

  Učesnici su još razgovarali i o nemogućnosti fakultetskih institucija da prate razvoj društva i tehnologija, i da je često standardni kurikulum prespor, zbog čega treba u školovanju potencirati workshope i simulacije.

  Treći dan festivala je završen sa predavanjem norveškog arhitektonskog biroa MDH arkitekter. Oni su govorili o svojim iskustvima osnivanja vlastitog arhitektonskog biroa i koje su to metode koje se koriste da bi jedan novoosnovani biro dobio prve projekte.

  Uz to su predstavili i svoja dva projekta, jedan 27 metara ispod zemlje (Loren Metro Station), a drugi 27 metara iznad zemlje ( Moholt Student Village). Posebno je interesantan bio Moholt Student Village, studentsko naselje gdje su predstavili važnost dobrog urbanističkog rješenja projekta ali i izazove u gradnji višespratnice u potpunosti izgrađene od drveta.  

  U subotu i nedjelju, posjetioce očekuju inspirativna predavanja Bernarda Khoury-a, Dinka Peračića i Ofis arhitekata, odlične panel diskusije na teme projektiranja: društva, medija, sadržaja i arhitek(a)ta, ali i nagradna igra u kojoj mogu osvojiti vrijedne nagrade.

  Na jubilarnu, desetu godišnjicu Dana arhitekture, slova – simbol festivala,  se otvaraju i dobivaju novu funkciju – Pop Up Biblioteka! Na policama sigurno imate knjige koje odavno ne čitate, a one pripradaju svijetu dizajna, umjetnosti i arhitekture? Ponesite ih na jedan od dana festivala, donirajte u našu biblioteku i učestvujte u nagradnoj igri.

  Detaljnije informacije o nagradnoj igri pročitajte ovdje.

  Detaljnije informacije o programu i satnicama možete naći na stranici Dana arhitekture.

  U nastavku pogledajte galeriju fotografija: 

  © LIFT - prostorne inicijative

  © LIFT – prostorne inicijative

  © LIFT - prostorne inicijative

  © LIFT – prostorne inicijative

  © LIFT - prostorne inicijative

  © LIFT – prostorne inicijative

  Datum objavljivanja: 20.05.2017.

  Podijeli

  Iz arhive