DA 2017: Drugi dan u znaku radionica i Pecha kucha programa
 • 2017-05-19
 • Drugog dana festivala održana radionica o BIMu “Kontinuirana kolaboracija”, dječija radionica Kontinuirana igra u urbanom prostoru” i Pecha Kucha prezentacije

  Autor: LIFT – prostorne inicijative

   

  Drugi dan festivala Dani arhitekture je održan u četvrtak, 18.5. u prostorima Waltera i kina Meeting Point. Fokus ovog dana je stavljen na radionice, pa se u jutarnjim satima održala radionica “Kontinuirana kolaboracija” dok su popodnevni sati bili rezervisani za radionicu “Kontinuirana igra u urbanom prostoru”.

  Paralelno sa Dječijom radionicom, program main stage-a je ove godine otvoren sa Pecha Kucha prezentacijama.

  Učesnici radionice “Kontinuirana kolaboracija” su bili studenti i inžinjeri (arhitekti – projektanti, dizajneri enterijera, mep inžinjeri i konstrukteri). Cilj radionice je bio da se učesnici kroz BIM model jednog stambenog objekta uvjere u prednosti BIM softvera, ali i upoznaju s izazovima s kojim se suočavaju njihove kolege iz srodnih struka.

   “Ono što se željelo prikazati jeste kako se informacije razmjenjuju  unutar jednog projekta, na način da svaku promjenu svi uočavaju jer rade na istom centralnom modelu, koji se sinhronizira kako koja faza završi.” – istakla je učesnica radionice Ina Propadalo, arhitektica.

  Aktuelnost ove radionice i važnost rada u BIM software-u je objasnio jedan od učesnika,  arhitekt Kenan Vatrenjak.

  “Dobili smo upravo ono što treba, neku generalnu sliku zašto nasm uopšte treba BIM. Naravno, tri sata je možda i prekratko ali ovo je početak i svako može početi da uči za sebe. Mislim da su svi svjesni na ovoj radionici da nemaju izbora. Kao što je i AutoCAD bio prije 15 godina danas je to BIM i Revit.“

  Dječija radionica “Kontinuirana igra u urbanom prostoru” je održana u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja pod vodstvom arhitektice Senke Ibrišimbegović.

  Kroz igru i interaktivne sadržaje, radionica je imala za cilj da istraži značaj urbanog prostora i igrališta za najmlađe. Djeca su prvo imala izazov da kredama crtaju igre na asfaltu, a onda da i sve te igre sa plastelinom pretvore u modele. Za evaluaciju radionice, djeca su zajedničkim trudom napravila kontinuirani dijagram od užeta.

  Program na main stageu kina Meeting Point je ove godine otvoren Pecha Kucha prezentacijama. Šest projekata, učesnici sa cijelog Balkana, format 20 slajdova x 20 sekundi su već unaprijed bili garancija da će Pecha Kucha biti dinamična. Moderator ovog dijela programa je bio arhitekt Dario Kristić, a u diskusiji o radovima mu je pomogao i dio žirija sa konkursa, arhitekti Gorica Mehić i Idis Turato.

  Program je počeo prezentacijom rada Telearhitektura, koji je istraživao uniformizam i posljedice globalizacije i njihov uticaj na fizički prostor

   Villa Roza, projekt splitske umjetnice, nalazi vezu između ilegalne gradnje u Hrvatskoj i torti, i čini da sve izgleda “slatko”. U diskusiji poslije, autorica je navela kako kroz ovaj projekat ne želi kritikovati graditelja, nego društvo i regulaciju koji su dozvolili gradnju ovakvih objekata

  U projektu Bæd terri(s)tories je autorica predstavila razliku između onoga što je sanjano (ili planirano) u gradnji gradova i onoga što je postalo njihova stvarnost. Kroz konkretne primjere, autorica je pokazala kako se neki objekti koriste na potpuno drugačiji način nego što su prvobitno bili zamišljeni.

  Kroz razgovor poslije prezentacije, učesnici su razgovarali o urbanom planiranju gradova i važnosti prava na grešku, jer je to jedini način kroz koji se može učiti.

  “Arhitekti često misle da nemaju pravo na grešku, i zbog toga je pola arhitekata danas u depresivnom stanju” –  je bio Turatov komentar koji je nasmijao prisutnu publiku.  

  Tim projekta “Piramide u Gizi” čini grupa studenata zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, koji jako vole piti kafe na terasi omiljenog kafića. Ali osim toga, oni vole promišljati i o prostoru pa su upravo to proždiranje gradova od strane terasa odlučili istražiti u svom radu, gdje su predstavili scenarij u kojem se gradnja terasa dovodi do ruba apsurda.   

  Njihov kolega iz Zagreba, u projektu “Paleotopija 2116”, je predstavio viziju anarho-primitivističkog društva budućnosti i njegovog alternativnog modela za život na Zemlji.

  Program ovog dana je završen sa projektom “Halic Tersanesi”, u kojem je autorica, studentica arhitekture prvo dala teoretski osvrt na teme nepovjerenja u arhitekturi, gradova kao ekonomskih prostora za (re)produkciju i pretvaranja teorije u prostor. Nakon toga je pojasnila i primjenu ovih teoretskih principa u svom konkretnom projektu “Halic Tersanesi”.

  Pecha Kucha prezentacijama je završen i program drugog dana festivala.

  U petak, trećeg dana festivala, posjetioce očekuje i prva dvije panel diskusije “The learning City” i “Projektiranje budućnosti”, predavanje arhitektonskog biroa MDH arhitekter, kao i izložba najboljih studentskih diplomskih radova Archiprix.

  Detaljnije informacije o programu i satnicama možete naći na stranici Dana arhitekture

  U nastavku pogledajte galeriju fotografija sa dešavanja drugog dana: 

  Datum objavljivanja: 19.05.2017.

  Podijeli

  Iz arhive