D: BLOK: Circles in contemporary architectural practices
 • 2019-10-11
 • Asocijacija arhitekata u BiH Vas poziva na predavanje „The architecture of landscape: Circles in contemporary architectural practices“ ili „Arhitektura pejzaža: Cirkularni sistemi u savremenoj arhitektonskoj praksi“ koje će se održati u četvrtak 17.10.2019, u AABH HUB-u, sa početkom u 18:00. Predavanje će održati Alex Martinez Molinero – arhitekta i predavač koji dolazi iz Barcelone, Španija, a jezik predavanja je engleski.

  O predavanju:

  Od samih početaka, ljudska organizacija nastambi i gradova povezana je sa fenomenom kontrole teritorije i borbe za istu. U istom, arhitektura kao abstraktni i matematički sistem, pokušava da operiše ili kao instrument koji povezuje prirodu i principe organizacije življenja, ili kao alat za kontrolu koji oblikuje odnose u društvu.

  Cirkularni sistemi su oduvijek prisutni u ovom odnosu snaga kao odlučujući faktor i apstraktno mjerilo. Stoga, ovo predavanje će se koncentrisati na analizu komparativnih primjera koji ilustriraju kako bilo koji naizgled zatvoreni sistem ustvari postaje mreža veza čije ispravno čitanje i razumijevanje može pomoći arhitektima pri interpretaciji i čitanju konteksta.

  O predavaču:

  Alex Martinez Molinero je arhitekta, dizajner i predavač. Diplomirao je na fakultetu ESAYA – Fakultet a umjetnost i arhitekturu, Evropski univerzitet u Madridu UEM, 2004. godine. Od 2008. godine u Barceloni vodi arhitektonski biro ‘X-ARQUITECTONICA’, te u isto vrijeme predaje na EAYP / UEV Valencia. Od 2016. godine također predvodi kompaniju ‘M+BCN’ koja se bavi razvojem prefabrikovanih modularnih sistema i njihovoj instalaciji u urbanom prostoru.
  Iza sebe ima ostvarene brojne arhitektonske projekte i natječaje, te različite interdisciplinarne umjetničke projekte.

  Predavanje je omogućeno uz pomoć premium partnera Asocijacije arhitekata u BiH:
  Sika BH (Sika AG) je specijalizirana švicarska kompanija za proizvodnju građevinske hemije, te vodeća u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, brtvljenje, prigušenje, statička ojačanja i zaštitu u građevinskom sektoru i industriji.
  Conty plus snabdijeva tržište pločastim materijalima, okovima, drvnom građom, podovima i dodatnom opremom namijenjenim proizvodnji namještaja, opremanjem objekata različitih namjena i uređenju interijera. Pored spomenute široke ponude materijala u ponudi su usluge besplatnog optimiranja, rezanje na mjeru i obradu rubova materijala rubnim trakama širokog spektra dekora. 
  Podijeli

  Iz arhive