BANJA LUKA: IZLOŽBA COLLEGIUM ARTISTICUM 2018/arhitektura I ŠKOLA AABH
 • 2018-10-24
 • Asocijacija arhitekata u BiH, u saradnji sa Istraživačkim centrom za prostor, Vas poziva na otvaranje izložbe Collegium Artisticum/Arhitektura 2018 u Banja Luci 31.10.2018. godine, u prostorijama Banskog Dvora, sa početkom u 18:00 sati. Ponosni smo što ove godine najbolje radove u kategoriji arhitektura godišnje izložbe CA predstavljamo ne samo u svim većim gradovima BiH gdje je prva od njih u Banja Luci, već i van naših granica.

  Pored izlaganja radova odabranih od strane internacionalnog žirija, program izložbe nadopunjen je predavanjima u sklopu Škole AABH, pa će tako prvo predavanje održati arhitektica Gordana Poparić d.i.a, nakon čega će o savremenim inovacijama u rasvjeti, zaštiti objekata i ponašanju fasadnih sistema govoriti predstavnici kompanija Intra Lighting BH, Sika BH i EPS Laštro.

  Arhitektica Gordana Poparić održati će predavanje “Realizovani poslovni objekti” gdje će govoriti o savremenim metodama projektovanja ove vrste objekata, primjenama materijala i iskustvima rada na tržištu.

  Sika BH održati će predavanje na temu “Sika rješenja za strukturalne i ventilisane fasade” gdje će predstavit zadnje inovacije na tržištu, te principe postavljanja ove vrste konstruktivnih sistema.
  Sika AG je specijalizirana švicarska kompanija za proizvodnju građevinske hemije, te vodeća u razvoju i proizvodnji sistema i proizvoda za lijepljenje, brtvljenje, prigušenje, statička ojačanja i zaštitu u građevinskom sektoru i industriji.
  Kompanija EPS Laštro održati će predavanje “Ponašanje ETICS fasadnih sustava na bazi EPS-a u slučaju požara” gdje će predstaviti zadnje ‘case study-e’ u ovoj oblasti arhitektima i građevinskim inžinjerima, te govoriti o inovacijama u oblasti na domaćem i stranom tržištu.
  Kompanija EPS LAŠTRO je najveći proizvodač ekspandiranog polistirena (trgovački naziv stiropor) u BiH i lider tehnološkog razvoja i inovacija u fasadnim sistemima.
   
  Predstavnik kompanije Intra Lighting održati će predavanje o najnovijim sistemima rasvjete koji se primjenjuju u enterijerima, principima primjene rasvjete, te svim popratnim inovacijama na domaćem i inostranom tržištu.
  Kompanija Intra Lighting jedna je od vodećih firmi na domaćem i inostranom tržištu koja se bavi proizvodnjom i ugradnjom sistema unutrašnje rasvjete, sa brojnim nagradama za dizajn kao što su Red Dot Award, Good Design Award, Design+ itd. 

  Ovim predavanjima želimo dati stručan osvrt na trendove arhitektonskog projektovanja, ali i ono bez čega ono ne može, a to je tehnička podloga za primjenu savremenih proizvoda iz građevinske industrije. Sve veći broj raznovrsnih novih materijala i tehnologija se pojavljuje na našem tržištu, a preduvjet za njihovu ispravnu primjenu u projektovanju je poznavanje njihovih tehničkih specifikacija i pravilne ugradnje. Organizovana su u suradnji sa odabranim brendovima iz građevinske industrije, koji će pored stručnih predavanja svim polaznicima osigurati i tehničku dokumentaciju za specifične proizvode i uzorke materijala.
  Kroz ova predavanja osim što ćemo sa arhitektima i građevinskim inžinjerima razgovarati o inovacijama i problemima savremenog arhitektonskog dizajna, težimo da upoznamo publiku sa novim materijalima, sistemima građenja i opremom, te da povežemo sa stručnjacima koji mogu pružiti tehničku podršku za vrijeme projektovanja.

  Svi polaznici predavanja na kraju ovogodišnjeg programa na zahtjev mogu primiti potvrdu o odslušanim predavanjima.

  Nakon predavanja planirano je otvorenje izložbe Collegium Artisticum uz zakusku i druženje.

  Pridružite nam se na ovoj jedinstvenoj prilici za druženje, susret različitih eksperata iz oblasti arhitekture, te diskusiju o najboljim radovima u 2018 godini odabranoj od strane internacionalnog žirija!

  Podijeli

  Iz arhive