Collegium Artisticum 2023 – Osvrt Žirija
 • 2023-04-12
 • Zadaća Collegium Artisticum izložbe je da pomaže u ostvarivanju zadaće arhitekture same: stvaranju upotrebljivih, ekonomičnih, ugodnih, sigurnih životnih prostora koji imaju kulturološku, estetsku, značenjsku, memorijsku, identifikacijsku, identitetsku poticajnost.

  Društveno korisna uloga selektora izložbe CA mogla bi se opisati kao rearguard, pozadinska. To je pozicija kritična prema pomodnim tendencijama u arhitekturi – deklarativnoj avangardi, spektaklu, komodifikaciji, salonskom aktivizmu ‐ koje, potencirane krizom, karikaturalno pokazuju koliko su različiti prioriteti arhitektonske struke od vrijednosnih načela njihove publike i korisnika njihovih ostvarenja. Žiri se odlučio da nagradi četiri rada bez razdvajanja prema uobičajenim kategorijama, što proizilazi iz karaktera samih projekata

  Imanje Maslinica, rad je koji nizom vrlo suzdržanih, gotvo asketskih intervencija gradi odnos prema pejzažu, postojećim objektima koji se adaptiraju, ali i lokalnoj historiji građenja kroz izrazitu jednostavnost i poetiku materijalnosti. Obzirom da se projekat nalazi u područiju naročitog intezivnog ulaganja u razvoj turističke infrastrukture, umjerenost pokazana u razvoju imanja Maslinica može poslužiti kao primjer revitalizacije graditeljskog naslijeđa i očuvanja ambijenta.

  Nagrada Collegium Artisticum – OSNAP/Projekat Imanje Maslinica

  Sarajevo Brownfiled Regeneration Project tretira danas najosjetljivije zone Sarajeva, lokacije gdje se dominacija komercijalnih interesa već na najgrublji način manifestira. Ovaj projekat je primjer kompleksnog balansiranja između javnog i privatnog interesa sa ciljem očuvanja urbanog tkiva. Obzirom na tendencije koje vidimo u razvoju drugih sličnih lokacija u Sarajevu, za 10 godina ova studija bi mogla izgledati utopijski.

  Nagrada Collegium Artisticum – OSNAP Christoph Hinterreiter/Sarajevo Brownfield Urban Regeneration Project

  Nagrada Collegium Artisticum – OSNAP Christoph Hinterreiter/Sarajevo Brownfield Urban Regeneration Project

  Studentski časopis 303 još jednom dokazuje da se najbolje incijative dešavaju u široko i parcipativno postavljenoj platformi. Sedmo izdanje časopisa donosi niz eseja sa kritičkim promišljanjima post epidemijskog odnosa prema prostoru, stanovanju ili propituje šire društvne teme grada. Žiri je prepoznao vrijednost u otvorenoj formi sadržaja koja diskurzivnu praksu postavlja izvan okvira usko stručnih razmatranja.

  Nagrada Collegium Artisticum – TIM TRISTOTROJKA/Projekat Tristotrojka

  Projekat šetnica Sicilija nagrađen je zbog posebnog uspjeha u angažovanju lokalne zajednice za djelovanje u javnom prostoru. Jednostavna intervencija bojom, pokazuje da promjena počinje od poštovanja onog što je već tu, i da je ponekad dovoljno samo „otkriti“ grad.

  Nagrada Collegium Artisticum – UDRUŽENJE SETUP/Projekat aktivacije šetnice Sicilija

  Izbor nagrađenih radova, kao u nekim od predhodnih godina, ponovo demonstrira da arhitektonska produkcija može biti značajna i sa vrlo jednostavnim i skromnim projektima. Kada se pogledaju zajedno, nagrađeni radovi kao da postavljaju pitanje: koliko društveno relevantnog uticaja može da se ostvari kroz arhitekturu, i kako se to mjeri. Odgovor je diskusija bez kraja; ipak naklon Collegium Artisticuma 2023 možemo reći: nježnije je više!

   


  Ovogodišnja izložba kao i internacionalni žiri omogućen je zahvaljujući sponzorima i prijateljima Asocijacije:

  Firma Feal – Feal je značajano ime na globalnom tržištu u proizvodnji i preradi aluminija. Proizvode koje nude tržištu su razne vrste aluminijskih konstrukcija koje se koriste u građevinarstvu i industriji. Feal svojim klijentima pruža kvalitetan proizvod prilagođen specifičnim potrebama klijenata u arhitekturi i industriji, od ideje do finalizacije proizvoda.

  Firma AluKönigStahl – AluKönigStahl je ponuđač visoko kvalitetnih aluminijskih, čeličnih i PVC sistema kao i komponenti za realizaciju savremene, energetski efikasne arhitekture te na taj način podupire gradnju održivih koncepata zgrada. Prodaja renomiranih marki zaslužna je za visoko kvalitetni asortiman, koji se stalno optimira i prilagođava arhitektonskim trendovima i građevinskim propisima.

  Firma Elgrad – Elgrad d.o.o. prisutan je na tržištu BiH od 2007. godine otvorenjem centra u Sarajevu, a od februara 2012. godine prisutni su i u Banja Luci. Elgrad je prva firma koja je na hrvatsko tržište uvela prodaju i konfekcioniranje pločastih materijala na osnovi iverice, te niz inovacija u tom segmentu trgovine. U svom asortimanu nude proizvode renomirane austrijske tvrtke Egger, čiji su vodeći regionalni distributer.

  Firma Wienerberger – Wienerberger vodeći svjetski dobavljač građevinskog materijala i infrastrukturnih rješenja. Jedini je multinacionalni proizvođač glinenih blokova za zidove, fasadne opeke i glinenog crijepa, plastičnih i keramičkih cijevnih sistema, kao i betonskih i glinenih opločnika. Tondach glineni crijep, Porotherm glinena opeka, Semmelrock betonski opločnici, Pipelife rješenja za cjevovode – sve su to Wienerberger brendovi prisutni i na tržištu Bosne i Hercegovine.

  Podijeli

  Iz arhive