COLLEGIUM ARTISTICUM 2020 – POZIV ZA DOSTAVLJANJE RADOVA
 • 2020-02-17
 • Obavještavamo sve arhitektice i arhitekte u BiH da je poziv za dostavljanje radova za izložbu Collegium Artisticum 2020 otvoren. Izložba je selektivnog karaktera i predstavlja najznačajniju smotru urbanizma, arhitekture i dizajna u Bosni i Hercegovini.

  Pravo izlaganja imaju redovni članovi, aktivni članovi, umirovljenici AABIH i studenti apsolventi sa izmirenom ukupnom godišnjom članarinom zaključno sa 08. martom tekuće godine. Autori mogu sudjelovati sa djelima koja do sada nisu izlagana na izložbama „COLLEGIUM ARTISTICUM“, a svaki autor, koautor, arhitektonski biro ili tim autora, mogu konkurisati sa najviše tri (3) projekta. Kategorije radova su: realizacija, ideja i enterijer.

  Izložbe u 2017. 2018. i 2019. godini su uspješno organizovane sa internacionalnim žirijem i velikim brojem prijavljenih radova. U posljednje dvije godine izložba Collegium Artsiticum – Arhitektura je, osim u Sarajevu, predstavljena i u drugim bh gradovima (Tuzla, Mostar, Trebinje, Banja Luka, Zenica, Kakanj, Bihać) te u Novom Sadu (Srbija) i Grazu (Austrija). Svi radovi koji su prošli selekciju su predstavljeni i na web stranici aabh.ba, kako u zajedničkoj virtuelnoj izložbi, tako i u pojedinačnim objavama, sve sa ciljem prezentiranja najupsješnijih arhitektonskih radova naših članova široj javnosti.

  Selekciju za izložbu, žiriranje radova i dodjelu nagrada za 2020. godinu će vršiti tročlana stručna internacionalna komisija koju čine: Vedina Babahmetović, Mladen Jadrić i Marko Dabrović.

   

  VEDINA BABAHMETOVIĆ

  Diplomirala 1985. godine na Arhitektonskom Fakultetu u Sarajevu. Početkom 90-ih istovremeno radi u različtim firmama i samostalno projektuje svoje prve enterijere. Nakon petogodišnje pauze uzrokovane ratom, 1997. godine osniva arhitektonski biro Entasis u Zenici. Od tada kontinuirano radi na raznovrsnim projektima kao glavna arhitektica. Protekle 22 godine, Entasis je radio na više od 50 projekata, realizacija i ideja. U 2011. godini Entasis je započeo promociju dizajnerskog bosanskog namještaja sa svojim brendom Intent Design. Showroom Intent Designa je danas dio poslovne zgrade Entasisa, čiji je investitor i projektant upravo Entasis. Entasis je dobitnik mnogih nagrada od kojih je posljednja Grand Prix Collegium Artisticum 2019. Vedina Babahmetović je prva žena koja je samostalno osvojila Grand Prix od osnivanja Collegium Artisticuma 1975. godine.

  MLADEN JADRIĆ

  Mladen Jadrić predaje i prakticira arhitekturu u Beču, Austrija. Osnivač je i direktor JADRIC ARCHITEKTUR ZT GmbH. Realizovao je širok spektar projekata različitih razmjera: arhitektonski i urbanistički projekti, uključujući rezidencije, eksperimentalne umjetničke instalacije i dizajn enterijera u Austriji, SAD-u, Finskoj i Kini. Od 1997. predaje na Univerzitetu tehnologije Beč (TU Wien) i stiče veliko iskustvo kao gostujući profesor i gostujući predavač u Evropi, SAD, Aziji, Australiji i Južnoj Americi. Izlagao je na Kraljevskoj akademiji umetnosti u Londonu, UK; M.I.T., Cooper Union i Univerzitet Roger Williams, SAD; Univerzitet Alvar Aalto, Helsinki, Finska; Arhitektonsko bienale u Veneciji, Italija; Svjetski arhitektonski trienale u Tokiju, Japan; Muzej 20. vijeka, Berlin, Njemačka; Bijenale arhitekture i urbanizma u Seoulu u Koreji; NIT-Nagoya Tehnološki institut u Japanu i još mnogo toga. Dobio je državnu nagradu za eksperimentalnu arhitekturu ‘Karl Scheffel Preis’ i ‘Schorsch Preis’ grada Beča. Član je Künstlerhaus-a, najstarije udruge arhitekata i umjetnika Austrije.

  MARKO DABROVIĆ

  Marko Dabrović je arhitekt, rođen 1969., u Dubrovniku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Arhitektonskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u klasi prof. Nikole Filipovića. 1991. osnovao RNA studio za kompjutersku vizualizaciju, a 1994. godine osnovao je arhitektonski studio 3LHD sa partnerima Sašom Begovićem, Tatjanom Grozdanić Begović i Silvijem Novakom. Marko je u uredu najviše angažiran na implementaciji novih tehnologija i materijala u arhitekturi, i uvijek istražuje nove prilike za eksperiment. Od 2002. član je stručnog savjeta UHA, od 2005. član nacionalnog odbora Europana Hrvatska, stručnjak je za licenciranje Hrvatskog nogometnog saveza pri UEFAi. Bio je gost-predavač i kritičar na brojnim arhitektonskim fakultetima, te je držao predavanja i sudjelovao na konferencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Iza sebe ima mnogobrojne projekte i realizacije koje su nagrađivane najvažnijim hrvatskim i internacionalnim nagradama. Najvažniji projekti i realizacije uključuju: Hotel LN Garden, Hotel Belvedere, Karlovački slatkovodni akvarij i muzej rijeka, Hotel Lone, Hrvatski Paviljon za EXPO 2005 i 2008, Sportska dvorana Bale, Most Hrvatskih Branitelja, Villa Klara itd.

  Autori koji konkurišu za sudjelovanje na izložbi, dužni su do 08/03/2020 dostaviti:

  Prijavu AABH sa svim traženim podacima (dostaviti članski karton ako se tek prijavljujete za članstvo)

  – Potvrdu o uplaćenoj članarini (do 08.3.)

  – Tekstualno obrazloženje – koncept rada – jedna stranica A4

  – Situacioni nacrt (urbanizam, arhitektura), na formatu A3 (moguće van standardne razmjere)

  – Karakteristični tlocrt/tlocrte na formatu A3 (moguće van standardne razmjere)

  – Karakteristični presjek/presjeke na formatu A3 (moguće van standardne razmjere)

  – Fasade, 3D renderi, perspektivni prikaz, fotografije makete ili fotografije realiziranog djela (do 10 prikaza na formatu A3)

  – Detalje mobilijara i posebno dizajniranih cjelina (enterijer) na formatu A3

  – Prijedlog plakata (prezentacija rada) na A3 formatu

  Autor/autori će sami odrediti koji obim i broj priloga smatraju da je potreban za adekvatnu prezentaciju njihovog rada i koje će dostaviti za selekciju. Svim prijavljenim autorima/timovima biti će poslan orjentacioni predložak za dizajn plakata i projektne brošure.

  Sve priloge autori šalju u pdf formatu (20mb) na email press@aabh.ba    

  NAGRADE iz oblasti urbanizma, arhitekture i dizajna su slijedeće: GRAND PRIX, NAGRADA ZA REALIZACIJU, NAGRADA ZA IDEJU i NAGRADA ZA REALIZIRANI ENTERIJER.

  Rokovi za dostavljanje radova su sljedeći:

  Do 08/03/2020 – Slanje radova za selekcionu komisiju –pdf format na press@aabh.ba

  10.-15/03/2020 –  Žiriranje radova, odluka o nagrađenim radovima

  Do 20/03/2020  – Slanje štampanog primjerka plakata za finalnu prezentaciju na izložbi, a nakon usvajanja od strane selekcione komisije – Plakat dostavljen u prostorije AABH (Alipašina 2).  Uz printani plakat je potrebno dostaviti pdf ili jpg format plakata snimljen na CD.

  3. aprila 2020– Javna dodjela nagrada na otvaranju izložbe „COLLEGIUM ARTISTICUM“

  Podijeli

  Iz arhive