COLLEGIUM ARTISTICUM 2019: PREDSTAVLJANJE ŽIRIJA
 • 2019-02-15
 • Nakon otvaranja poziva za dostavljanje radova za izložbu Collegium Artisticum 2019, i u isčekivanju projekata, vrijeme je za predstavljanje žirija. Kao što smo već pisali, selekciju za izložbu, žiriranje radova i dodjelu nagrada za 2019. godinu će vršiti tročlana stručna internacionalna komisija koju čine: Grozdana Šišović, Aljoša Dekleva i Adnan Harambašić. 

  Pozivamo sve članove AABH da dostave svoje radove do 8.03.2019. na press@aabh.ba. Više informacija možete pronaći ovdje.

  Grozdana Šišović

  Grozdana Šišović, rođena 1976. godine, je arhitekta, suosnivač arhitektonskog studija re:a.c.t iz Beograda, čijim radom rukovodi partnerski sa arhitektom Dejanom Milanovićem.

  Njenu praksu karakterišu istrajno i uspješno učešće na arhitektonsko-urbanističkim konkursima, kao i zapaženi izvedeni objekti različitih tipologija koji su nagrađivani i publikovani na nacionalnom i međunarodnom nivou. Angažovana je u zvanju docent na Univerzitetu u Beogradu, Arhitektonskom fakultetu, gdje je odbranila i doktorsku tezu 2017. godine. U fokusu njenog istraživačkog rada su teorija arhitektonskog projektovanja kao i pitanja disciplinarnosti arhitekture.

  Aljoša Dekleva

  Aljoša Dekleva, M.Arch (Dist) AA, rođen 1972. godine, diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani (Slovenija), a magistrirao uz priznanje Arhitektonskog društva Škole arhitekture u Londonu.

  U sklopu AA suosnivač je međunarodne arhitektonske mreže RAMTV. Njihov magistarski rad o masovnoj prilagodbi u stambenoj arhitekturi, Negotiate my bounday!, prvi put su objavili AA Publications, London, a kasnije i Birkhauser, Basel. S Tinom Gregorič vodi Dekleva Gregorič arhitekti, arhitektonsku praksu sa sjedištem u Ljubljani, čiji rad je baziran na konceptu istraživanja kroz projektovanje i projektovanja kroz istraživanje. Njihov je cilj izazvati očigledno. Godine 2014. vodili su istraživačku i dizajnersku skupinu „nanoturizam“ u sklopu Bijenala dizajna BIO50 u Ljubljani, gdje su dobili najvišu nagradu „Najbolja suradnja“. Od 2014. Dekleva vodi eksperimentalni nastavni i istraživački program AA nanoturizam, dio Gostujuće škole Arhitektonske asocijacije. Godine 2016. Aljoša i Tina bili su kustosi slovenskog nacionalnog paviljona na Venecijanskom arhitektonskom bijenalu. Kao gostujući profesor predavao je na Université de Montréal i na ENSA Paris Val de Seine. Trenutno je gostujući profesor na Tehnološkom institutu u Karlsruheu.

  Adnan Harambašić

  Adnan Harambašić je arhitekta s međunarodnim iskustvom koje je akumulirao kroz velike arhitektonske projekte i natjecanja.

  Harambašić je 10 godina bio partner u a-lab-u  gdje je bio ključna figura za razvoj projekta Barcode master plana u Bjørviki i zadržao je tu ulogu tijekom faze planiranja i faze projektiranja.Kao vođa A-lab tima osvaja natječaje za kulturni centar Hammerfest Arctic,IT-Fornebu kompleksa koji je jedan od odgovornih partnera u glavnom projektu ureda Statoil u Oslu. Bio je uključen u razvoj koncepta zgrada DnB NOR u projektu Barcode s ​​naglaskom na izgradnju B objekta. Zajedno s Thorom Olavom Solbjørom, arhitekt je koji stoji iza projekta HARVEST koji je bio finalist otvorenog međunarodnog natjecanja Nordic Built Challenge / Oslo. Nakon tog uspjeha udružili su snage i pokrenuli SAAHA AS.

  SAAHA AS je međunarodna arhitektonska praksa koja ima za cilj stvaranje zdravih i inovativnih projekata te urede koji se nalaze u Oslu i Sarajevu (AHAKNAP). Zajedno s Kenanom Brčkalijom, partnerom u uredu u Sarajevu, čine izvršni tim koji je uključen u sve projekte.

  U periodu od 2012 do 2014 obnašao je funkciju predsjednika Asocijacije arhitekata u Bosni i Hercegovini gdje je pokrenuo nekoliko projekata od kojih je najbitniji ReStart.

  Adnan predaje i drži predavanja u Norveškoj, Europi i Aziji. Trenutno je usredotočen na razvoj SAAHA ureda u Oslu, pri čemu je uključen i usve AHAKNAP operacije u Sarajevu.

  Podijeli

  Iz arhive