COLLEGIUM ARTISTICUM 2018 – POZIV ZA DOSTAVLJANJE RADOVA
 • 2018-02-20
 • Autor: AABH

  Obavještavamo sve arhitektice i arhitekte u BiH da je poziv za dostavljanje radova za izložbu Collegium Artisticum 2018 otvoren. Izložba je selektivnog karaktera i predstavlja najznačajniju smotru urbanizma, arhitekture i dizajna u Bosni i Hercegovini.

  Pravo izlaganja imaju redovni članovi, aktivni članovi, umirovljenici AABIH i studenti apsolventi sa izmirenom ukupnom godišnjom članarinom zaključno sa 15. martom tekuće godine. Autori mogu sudjelovati sa djelima koja do sada nisu izlagana na izložbama „COLLEGIUM ARTISTICUM“, a svaki autor, koautor, arhitektonski biro ili tim autora, mogu konkurisati sa najviše tri (3) djela. Kategorije radova su: realizacija, ideja i enterijer.

  Prošlogodišnja izložba CA 2017 najuspješnije je organizovana izložba do sada, sa internacionalnim žirijem i najvećim brojem prijavljenih radova. Pored toga, aktivno smo radili na postavci i prezentaciji izložbe tokom cijele godine u svim većim gradovima u BiH – Tuzli, Mostaru, Zenici, Banja Luci, Bihaću i Trebinju sa značajnim odzivom i prezentacijom u lokalnim medijima. Svi radovi iz tri kategorije koji su prošli selekciju također su objavljivani na web stranici Asocijacije Arhitekata tokom cijele godine, kako bi se izvršila što bolja prezentacija rada naših članova i članica široj javnosti.

  Izbor djela (selekciju) za izložbu, žiriranje radova i dodjelu nagrada za 2018. godinu još jednom vrši tročlana stručna internacionalna komisija koju čine: Idis Turato, Tadej Glažar i Christoph Hinterreiter.


  Idis Turato
   (1965.) rođen je u Rijeci, Hrvatska, a diplomirao je, magistrirao te doktorirao na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Stalni je profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu te gostujući profesor na arhitektonskim fakultetima u Beogradu (Srbija), Ljubljani (Slovenija) i Splitu (Hrvatska). 1992. godine otvara biro Randić-Turato sa Sašom Randićem, a od 2009. djeluje samostalno kroz ‘Arhitektonski biro Turato’.

  Dobitnik je niza arhitektonskih nagrada: najvažniju hrvatsku arhitektonsku nagradu Viktor Kovačić, za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje, dobio je četiri puta (2013., 2009., 2008, 2003.) Nagradu Vladimir Nazor za najbolje umjetničko ostvarenje osvojio je 2005. godine za projekat osnovne škole Fran Krsto Frankopan na Krku, a za istu je školu nagrađen međunarodnom nagradom Piranesi Award. Za najvažniju europsku nagradu za arhitekturu Mies Van der Rohe nominiran je 9 puta, a za projekat Nest and Cave House osvojio je nagradu UHA-a Drago Galić, za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture.

  Predstavljao je Hrvatsku na 10. i 12. Bijenalu arhitekture u Veneciji, s projektom In Between 2006. Godine (Randić Turato) te u suradnji s petnaest hrvatskih arhitekata 2010. s projektom Pavillion. Posljednje četiri godine u intenzivnom tjednom kontinuitetu objavljuje autorske tekstove, osvrte i komentare prostorno inspiracijske tematike na svom blogu na stranici www.idisturato.com.

  Tadej Glažar (1964.) rođen je u Kranju, Slovenija, diplomirao na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, a magistrirao na Berlage institutu u Amsterdamu. Stalni je profesor i dodekan na arhitektonskom fakultetu u Ljubljani, dok je od 1994. godine do danas držao predavanja na svim važnijim evropskim školama arhitekture – TU Berlin, TU Graz, ETH Zurich, UNAV, ZHAW Winterthur, EPFL Lausanne, TU Wien, GAF Split, AF Zagreb. Član je uredništva hrvatskog arhitektonskog časopisa ‘Oris’ od 1998., a svoje tekstove objavljuje i u časopisima AB, A+U, ČIP, DBZ, Bauwelt, Werk, Bauen + Wohnen.

  U isto vrijeme, 1993. Godine osniva studio ‘Glažar – Vehovar’ u Ljubljani, gdje za svoj rad kroz niz godina osvaja veoma značajne nagrade – nacionalnu nagradu UHA-e ‘Neven Šegvić’ za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad u području arhitekture sa redakcijom ORIS-a (2000), te internacionalnu ‘Piranesi’ (2002) i nacionalnu ‘Plečnik’ nagradu za projekat osnovne škole u Kočevju. Za poslovno – skladišnu kuću u Grosuplju dobija nagradu ‘Domofin’ (2003), dok je 2016. Odlikovan nacionalnom ‘Plečnik’ medaljom. Od 2001. godine član je otvorene platformu za arhitekturu – Maja Farol.


  Christoph Hinterreiter
  (1976) rođen u Grieskirchen-u, Austrija 1976. a diplomirao je arhitekturu i urbano planiranje na Tehnološkom univerzitetu u Graz-u i na Univerzitetu u Edinburghu. Radio je u arhitektonskim uredima u Austriji, Njemačkoj i Bosni i Hercegovini, te za Austrijski komitet svjetske univerzitetske organizacije u Sarajevu.

  Od 2007. godine partner je i osnivač athitektonskog biroa Open South North Architecture Practice (OSNAP) sa uredima u Beču i Sarajevu, te je član Komore arhitekata Beča i Asocijacije arhitekata u BiH. Autor i koautor je raznolikog portfolija projekata, od kojih su najznačajniji Srebrenica memorijalna soba (BiH, 2007), multifunkcionalna sportska dvorana Franjevačke gimnazije u Visokom (BiH, 2013), Le Zigzag (BiH, 2014), Zinshaus 3.0 (Austrija, 2014), te pobjedničkih radova na internacionalnim konkursima, gdje je zadnji projekat za glavni trg u gradu Waizenkirchen, Austrija.

  Pored rada u praksi, intenzivno se bavi radom i pisanjem u arhitektonskoj teoriji i projektima koji teže da razvijaju i proširuju razumijevanje bavljenja prostorom i izgrađenom sredinom. Autor je projekata ‘Beneath The Regular: The Architectural Remnants Of Cold War Yugoslavia‘ i ‘Self-Storages: Fun Palaces of Post-Consumer Society‘, kritičkih osvrta, te vanrednih predavanja na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu.

  Autor/ica koji konkurišu za sudjelovanje na izložbi, dužni su do 05/03/2018 dostaviti:

  • Prijavu AABIH sa svim traženim podacima (dostaviti članski karton ako se tek prijavljujete za članstvo)
  • Potvrdu o uplaćenoj članarini (do 15.3.)
  • Tekstualno obrazloženje – koncept rada – jedna stranica A4
  • Situacioni nacrt (urbanizam, arhitektura), na formatu A3 (moguće van razmjere)
  • Karakteristični tlocrt/tlocrte na formatu A3 (moguće van razmjere)
  • Karakteristični presjek/presjeke na formatu A3 (moguće van razmjere)
  • Fasade, 3D rendering, perspektivni prikaz, fotografije makete ili fotografije realiziranog djela (do 10 prikaza na formatu A3)
  • Detalje mobilijara i posebno dizajniranih cjelina (enterijer) na formatu A3
  • Prijedlog plakata (prezentacija rada) na A3 formatu

   

  Autor/autori će sami odrediti koji obim i broj priloga smatraju da je potreban za adekvatnu prezentaciju njihovog rada i koje će dostaviti za selekciju. Svim prijavljenim autorima/timovima biti će poslan orjentacioni predložak za dizajn plakata i projektne brošure.

  Sve priloge autori šalju u pdf formatu (10mb) na email submit@aabh.ba    

  NAGRADE iz oblasti urbanizma, arhitekture i dizajna su slijedeće: GRAND PRIX, NAGRADA ZA REALIZACIJU, NAGRADA ZA IDEJU i NAGRADA ZA REALIZIRANI ENTERIJER.

   

  Rokovi za dostavljanje radova su sljedeći:

  • do 05/03/2018 – slanje radova za selekcionu komisiju – pdf format na submit@aabh.ba
  • do 20/03/2018   – slanje štampanog primjerka plakata za finalnu prezentaciju na izložbi, a nakon usvajanja od strane selekcione komisije – plakat dostavljen u ured AABH.
  • 20.-25/03/2018 –  žiriranje radova, odluka o nagrađenim radovima
  • 5. (ili 6.) aprila 2018 – javna dodjela nagrada na otvaranju izložbe „COLLEGIUM ARTISTICUM“

  Prijava: link
  Pravilnik izložbe: link

  *Za one koji prvi put učestvuju, na linku možete pogledati primjer projekta bookleta i plakata pripremljenog za izlaganje (dati projekat neće učestvovati na CA).

  ASOCIJACIJA ARHITEKATA U BOSNI I HERCEGOVINI
  Vedad Islambegović
  Predsjednik Upravnog odbora

  Datum objavljivanja: 20.02.2018.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.
  Podijeli

  Iz arhive