COLLEGIUM ARTISTICUM 2017 – ČLANOVI KOMISIJE
 • 2017-02-24
 • Maroje Mrduljaš / Simon Hartmann / Lada Maglajlić

  Maroje Mrduljaš / Simon Hartmann / Lada Maglajlić

  Izložba „COLLEGIUM ARTISTICUM 2017“ je najznačajnija smotra urbanizma, arhitekture i dizajna  u Bosni i Hercegovini. Izložba je selektivnog karaktera i održava se svake godine u Sarajevu u mjesecu aprilu.

  Pravo izlaganja na izložbi imaju redovni članovi, aktivni članovi, umirovljenici AABIH i studenti apsolventi sa izmirenom ukupnom godišnjom članarinom zaključno sa 15. martom tekuće godine.
  Pravilnik izložbe i prijavu za sudjelovanje možete preuzeti ovdje.

  Ovogodišnju internacionalnu komisiju za odabir radova i dodjelu nagrada čine: Maroje Mrduljaš, Simon Hartmann i Lada Maglajlić.

  Maroje Mrduljaš je arhitekt, kritičar arhitekture i dizajna i kustos. Autor je više knjiga, između ostalih “Modernism-in-Between” u izdanju berlinske kuće “Jovis”, “Dizajn i nezavisna kultura” te “Suvremena hrvatska arhitektura – testiranje stvarnosti”. Autor i koautor je izložbi na događanjima i institucijama kao što su Venecijanski Bijenale arhitekture, London Festival of Architecture, Swiss Architecture Museum i drugima. Jedan je od autora dokumentarne serije “Betonski spavači” koja se bavi modernističkom arhitekturom regije bivše Jugoslavije. Odgovorni je urednik časopisa za arhitekturu i kulturu “Oris”, od sredine 1990-ih objavljuje brojne tekstove i eseje u vodećim hrvatskim i internacionalnim časopisima kao što su “Domus”, “Architecture+Urbanism”, “Archithese” i drugima. Nezavisni je ekspert Mies van der Rohe nagrade za arhitekturu EU. Radi na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

  Simon Hartmann rođen je 1974. godine, a arhitekturu je studirao na EPF Lausanne, ETH Zurich i tehničkom univerzitetu u Berlinu. Od 2002. do 2007. godine bio je predavač na ETH Studio Basel. Sa Tilom Herlachom i Simonom Frommenwilerom osnovao je u Baselu 2003. godine  arhitektonski studio HHF Architects u kojem radi na projektima u Švicarskoj, Kini, SAD, Njemačkoj i Italiji. Paralelno sa radom u studiju, Simon je predavao u Fribourgu i bio je gostujući profesor na Univerzitetu u Innsbrucku, Karlsruhe institutu za tehnologiju i na ACU u Skoplju.

  Lada Maglajlić  je arhitektica, dizajnerica interijera i  autorica pozorišnih i filmskih scenografija. Kao autorica i koautorica , dobitnica je nagrada na godišnjim izložbama Collegium Artisticum (AABH Grand Prix za realizirani objekat “Banka Šahinpašić” (1998), AABH nagrada za realizirani interijer “Granoff” (2005), nagrada za realizirani interijer “Galerija Srebrenica” (2013)). Sa pozorišnim predstavama i projektima East West Centra učestvovala  je u zvaničnim selekcijama prestižnih teatarskih festivala (Edinburgh International Festival, Singapore Arts Festival, Međunarodni teatarski festival MESS, Međunarodni teatarski festival Kontakt, Poljska), kao i u većini kulturnih centara u regionu. Koautorica je multimedijalnog projekta “Hope /Nadanje”, Srebrenica, koje je premijerno izvedeno u zvaničnom programu Festival d’Avignon. Sarađivala  je na multimedijalnom projektu “Sarajevska crvena linija”, koja je obilježila 20. godišnjicu opsade Sarajeva. Kao scenografkinja angažirana je na projektu “Stoljeće mira nakon stoljeća ratova” (1914-2014).
  Autorica je scenografije filma “Na putu” (Glavna selekcija International Film Festival Berlin – Berlinale). Suvlasnica  arhitektonskog studija “MecoLada”, osnovanog 2009.godine.

  ROKOVI:

  • do 5. marta – slanje radova za selekcionu komisiju – pdf format na submit@aabh.ba
  • do 20. marta  – slanje štampanog primjerka plakata za finalnu prezentaciju na izložbi, a nakon usvajanja od strane selekcione komisije – plakat dostavljen u ured AABH.
  • 20.-25. marta –  žiriranje radova, odluka o nagrađenim radovima
  • 5. (ili 6.) aprila – javna dodjela nagrada na otvaranju izložbe „COLLEGIUM ARTISTICUM“.

   

  Datum objavljivanja: 24.02.2017.

   

  Podijeli

  Iz arhive