Collegium Artisticum 2017 – Arhitektura i Škola AABH_04 u Tuzli
 • 2017-10-13
 • Autor: AABH

  Asocijacija arhitekata u Bosni i Hercegovini u suradnji sa Međunarodnom galerijom portreta Tuzla organizira otvorenje izložbe „Collegium Artisticum 2017 – Arhitektura“ u Tuzli, 17.10.2017. u 20:00 sati.

  Godišnja izložba Collegium Artisticum ima tradiciju dužu od 50 godina i predstavlja selekciju najznačajnijih bosansko-hercegovačkih djela arhitekture i umjetnosti. Dio izložbe koji je namjenjen arhitektonskim ostvarenjima u BiH, nakon svečanog otvaranja u Sarajevu nastavlja sa svojim predstavljanjem putujućom izložbom. Izložba je, nakon predstavljanja sarajevskoj javnosti organizirana u Mostaru, Trebinju i Bihaću, a sada dolazi i u Tuzlu.

  Članovi komisije za selekciju i kritiku radova ove godine za AABH bili su Maroje Mrduljaš – arhitekta, kritičar arhitekture i dizajna i kustos iz Zagreba, Simon Hartmann – arhitekta, osnivač studija HHF Architects u Baselu i predavač na ETH Basel i Lada Maglajlić – arhitektica, dizajnerica interijera, autorica pozorišnih i filmskih scenografija u BiH.

  AABH ove godine broji najveći broj pristiglih radova u poređenju sa prethodnim  – ukupno 75 radova, od čega su samo 32 izabrana za izložbu. Ukupno 12 radova je odabrano u kategoriji realizacija, 16 radova u kategoriji ideja i 4 rada u kategoriji enterijer.

  Uzimajući u obzir opus rada članova žirija, ostvarene rezultate na internacionalnom nivou, te uticaj u polju teorije i kritike arhitekture, selektirane radove treba posmatrati kao uspješnu cjelinu. Svaki od radova prošao je detaljnu kritiku, diskusiju i ocjenu prema postavljenim kriterijima jezika regionalne i internacionalne arhitekture. U tom smislu, svaki tim autora i autorica uistinu predstavlja neku vrstu pobjednika i značajne djelatnike na arhitektonskoj sceni BiH od kojih treba očekivati da formiraju njenu budućnost, identitet, ali i postavku kriterija rada.

  Tuzlanskoj publici posebno zanimljivi mogu biti projekti dva tuzlanska arhitektonska biroa koji su odabrani u selekciju. To je projekt arhitektonskog ureda d.o.o. Ambijent projektanata Husejna Dropića i Nedima Čitakovića – Međunarodni aerodrom u Tuzli u kategoriji ideja i projekt arhitektonskog ureda d.o.o. Novi dom projektanata Jure Pranjića i Ane Bosankić – Kapela sv.Franje u kategoriji realizacija.
  U selekciju izložbe je odabran i projekt- Prostorni plan jezera Modrac, projektantica Andree Pavlović i Lejle Hajro.

  Izložba ostaje otvorena do 24.10.2017. i ulaz je slobodan.

  Otvorenju izložbe će prethoditi prateći događaj stručnih predavanja za arhitekte, građevinske i elektro inženjere pod nazivom Škola AABH_04 sa početkom u 18:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta.

  Ovo je već drugi ciklus edukativnih predavanja koja se održavaju u Tuzli, a čiji je cilj konstantno usavršavanje i upoznavanje inženjera sa novim materijalima i tehnologijama u građevinarstvu.

  Predavanja su organizirana u suradnji sa partnerima Asocijacije arhitekata, odabranim brendovima iz građevinske industrije koji su svim polaznicima programa osigurali prateće tehničke materijale.

  Na ovom ciklusu predavanja inženjeri će se upoznati sa sljedećim predavačima i temama:

  Knauf Insulation – Dario Henezi će govoriti o novoj generaciji mineralne vune, novim tehnologijama izvođenja zelenih krovova, mikroklimi stambenih prostora, zaštiti od požara i buke i drugom a sve to kroz konkretne primjere iz prakse.

  Intra Lighting – Zoran Čovran će govoriti o pravilnoj primjeni Intra Lighting rješenja za rasvjetu ovisno o funkciji prostora, te će prezentirati raznovrsne mogućnosti i sistemska rješenja za arhitektonsku rasvjetu.

  Fischer – Veselko Palac  i Alen Ilić će prezentirani suvremene i inovativne fasadne sustave kroz sistemska rješenja –  Sistem ONE, Sistem ONE light i sistem pričvršćivanja staklenih plata na podkonstrukciju.

  Svim evidentiranim polaznicima ovog programa koji iskažu interes AABH će izdati uvjerenja o odlušanim predavanjima.

  Pozivamo sve arhitekte, građevinske i elektro inženjere na edukativna predavanja sa početkom u 18:00 sati, a sve vas koji volite arhitekturu pozivamo na otvorenje izložbe u 20:00 sati.

  Nakon predavanja i otvorenja izložbe uslijedit će koktel druženje.

  Vidimo se!

   

   


  Datum objavljivanja: 13.10.2017.

  Podijeli

  Iz arhive