CLAMSHELL PAVILION
 • 2018-06-01
 • Autor: AABH

  Mlada studentica arhitekture porijeklom iz Bosne i Hercegovine, iz Gacka nam se obratila za pomoć. Ivana Beatović, studentica Arhitektonskog fakulteta u Novom Sadu se plasirala među najbolje učesnike na međunarodnom takmičenju u Londonu. Kako Ivana nije u mogućnosti da u potpunosti plati učešće i odlazak u London, a AABH nema finansijskih sredstava da pomogne pri realizaciji njenog projekta, odlučili smo da joj pomognemo tako što ćemo sa vama podjeliti njenu priču. 

  Ivana je, kao odabrani student, zajedno sa mentorom Markom Vučićem i timom drugih studenata, pored redovne nastave, radila na istraživanju i projektovanju eksperimentalnog paviljona vodeći se principima biomimetike. Biomimetika je naziv za kombinaciju nauka biologije, hemije, matematike i fizike u cilju proučavanja struktura i funkcija bioloških sistema kao modela za konstruisanje raznih sistema i materijala u tehnologiji. Konkretnije, prilikom projektovanja paviljona korišćeni su principi strukture školjke Trachycardium egmontianum, čija je ljuštura izuzetno kruta i jaka, a u isto vrijeme izuzetno tanka. Produkt njenog istraživanja je „Clamshell pavilion“, oblikovan pomoću parametrijskog modelovanja i realizovan je kao tanka ljuska. Primjenom dobijenih rezultata omogućuje se ušteda u materijalu te finansijskim sredstvima. Istraživanje je obuhvatilo i testiranje stabilnosti paviljona i proces njegove fabrikacije na brojnim maketama u manjoj razmjeri. Rezultati su pokazali da ovakva vrsta strukture zadovoljava uslove stabilnosti i krutosti, te da je realizacija istog moguća.

  Projektom „Clamshell pavilion“ Ivana je konkurisala i uspješno se plasirala među učesnike na međunarodno takmičenje u Londonu – Fab Fest čiji je domaćin Fakultet Arhitekture i građene sredine na Univerzitetu u Vestministeru. Fab Fest uspješno se održava već godinama, pozivajući studente, dizajnere i arhitekte širom svijeta da podijele svoje ideje i odgovore na aktuelne teme. Tema ovogodišnjeg festivala je Digitalni grad. Ivanin projekat se plasirao u dalju fazu takmičenja kao jedan od najboljih odgovora na datu temu, nakon razmatranja radova koji su pristigli iz cijelog svijeta.

  Asocijaciji arhitekata u BiH su dostavljeni dokumenti o učešću na takmičenju. Za dodatna pitanja možete kontaktirati Ivanu na mail: ibeatovic5@gmail.com

  Ukoliko želite da pomognete Ivani, novac možete uplatiti na slijedeći račun:
  Addiko banka 
  Račun: 16296155 
  Ivana Beatović

  Datum objavljivanja: 01.06.2018.

  *Zabranjeno je kopiranje objava sa web stranice AABH na druge portale i medije bez odobrenja od strane Asocijacije arhitekata u BiH.

  Podijeli

  Iz arhive