Ceremonija: Preuzimanje arhivskog legata Lidumila Brace Alikalfića u arhiv moderne arhitekture BiH
 • 2023-05-26
 • U srijedu, 31. maja u 17.30 u Historijskom muzeju BiH će se održati ceremonija preuzimanja privatnog arhiva arhitekta Lidumila Brace Alikalfića u arhiv Moderne arhitekture BiH, koji su DocomomoBH/Asocijacija arhitekata u BiH i Historijski muzej BiH osnovali prošle godine.

  Lidumil Braco Alikalfić je rođen u Mostaru, a diplomu inžinjera arhitekture je stekao 1962. godine na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Najznačajniji dio svoje projektantske i planerske prakse ostvario je u okviru Zavoda za fizičku kulturu BiH (Odsjek za sportske građevine). Autor je niza projekata sportsko-rekreativnih centara u BiH i inostranstvu, i ko-autor više prostornih planova posebnih područja. Bio je jedan od ključnih učesnika planiranja i projektovanja u okviru priprema za Zimske olimpijske igre Sarajevo 1984, uključujući projekat Olimpijske dvorane ZETRA, zajedno sa Dušanom Đapom i Osmanom Morankićem. U toku posljednjih decenija bio je aktivni član nekoliko značajnih kampanja za očuvanje životne sredine (uključujući inicijativu za zaštitu planine Prenj od degradacije radovima na izgradnji koridora VC). Dobitnik je mnogih nagrada, uključujući Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva i Borbinu nagradu za arhitekturu, kao najznačajnije priznanje za arhitektonsku izvrsnost Socijalističke Jugoslavije.

  Upravo na tu temu,“‘Borba’ za arhitekturu”,  slovenački arhitekta Timotej Jevšenak je napravio impresivno istraživanje te će ceremonija završiti njegovim predavanjem. Na osnovu iscrpnog pregleda raznih arhiva i originalnih stručnih publikacija širom prostora bivše Jugoslavije, kao i razgovora sa 19 arhitekata iz svih republika (koji su aktivno radili i za svoje realizacije primili razne nagrade, među ostalima i Borbinu) kolega Jevšenak nastojaće odgovoriti na sljedeća pitanja: Borba – “politički Oskar” za najbolje arhitektonsko ili urbanističko ostvarenje? – ili pokušaj da se jedinom saveznom nagradom za arhitekturu postigne kolektivni imidž “jugoslovenske arhitekture”? Kakva je bila koncepcija i misija nagrade? Kako je radio žiri? Koje su realizacije osvojile ovu prestižnu nagradu?

  Sa zadovoljstvom vas pozivamo da vašim pristustvom uveličate ceremoniju i da zajedno naglasimo i slavimo značaj arhitektonskog djelovanja u domenu fizičke kulture i životne sredine – teme koje se i danas nalaze na frontu istinski društveno angažirane arhitekture.

   

  Podijeli

  Iz arhive