CA2022 Specijalno priznanje za ideju – Park strelište Velešići, Zulejha Šabić-Zatrić i Asmir Šabić
 • 2022-05-27
 • Park strelište Velešići je rad autora Zulejhe Šabić-Zatrić i Asmira Šabića, za natječaj kojim se tražilo rješenje za zonu podno predajnika na Humu, pored Sarajeva.

  Kako Barcelona ima svoj Collserola Tower, Berlin svoj Berlin TV Tower ili Beč svoj Danube Tower, tako i Sarajevo ima svog čuvara – predajnik na Humu ili jednostavno svoj Hum. Jedan od najprepoznatljivijih simbola Sarajeva, inspiracija, orijentir i “glava” tik iznad vode u tmurnim, maglovitim i zagađenim zimskim danima u Sarajevu. Specifičan po svojoj poziciji i geometriji bio je inspiracija i ideja vodilja za ovo konkursno rješenje.

  Nadvijen nad parkom kao voda iz poznate franšize Transformersi, Optimus Prime u punom naletu sklapanja i rasklapanja, jasno su se izdiferencirale osnovne geometrije iz kojih je sazdan. Krug, vertikala i serpentina koja vodi do tornja su prepoznati i dominantni geometrijski oblici u ovom rješenju. Postoji jaka potreba za opipljivom vezom između parka i Huma. Konstantna spona kao sigurnosno uže kojim Optimus čuva svoj park, pretočena je u pješačku stazu “serpentinu” i zipline prema parku.

  Park ovim rješenjem postaje mjesto za sve generacije. Mjesto za one koji traže mir, mjesto za najmlađe, ali i mjesto za one koji žele da se bave sportom, da se rekreiraju i osjete dozu adrenalina koristeći zipline sa predajnika do parka. Pješačka staza izmedu parka i Huma i zipline u povratku afirmiraju park šumu Hum i čine da ova tri elementa: park, park šuma Hum i predajnik na Humu, postanu jedna cjelina i pruže istinski ugodaj svima koji posjete ovaj lokalitet.

  O ovom projektu žiri je rekao:

  Projekt je nagrađen Priznanjem jer na kvalitetan način aktualizira važnu temu artikulacije otvorenog javnog prostora, pejzažnog urbanizma i bavljenja širim gradskim teritorijem uopće. Autori koncipiraju svoje rješenje s tornjem na Humu kao stožernim elementom kompozicije, koji, s postojećom šumom i novoformiranim parkom, tvore osnovne motive prostornog sistema. Uvode se komunikacijski obrasci, poput serpentine i zip-line poteza, koji omogućuju interesantno i dinamično kretanje između pojedinih točaka interesa. Koncipiran je niz prostora za različite korisnike – od igrališta za najmlađe, do prostora za starije. Naglasak je na hortikulturnoj podršci i pejzažu, koji je u sazvučju sa zatečenim, te stvara primjeren okvir za svekolika događanja. Na dobar i smislen način uvedeni su i aspekti održivog okoliša, posebno vidljivih u prikupljanju i odvodnji kišnice u akumulacijska jezerca, te izborom različite upojnosti ploha. Korišteni motiv kruga je vidljiv i u drugim radovima ovog tima, a ovdje je uspješno korišten kao organizacijska potka za raznovrsne funkcionalne platforme. Za pozdraviti je inicijativu da se za ovakve zadatke raspisuju javni urbanističko-arhitektonski natječaji, umjesto direktnih narudžbi putem javne nabave, što je postala uobičajena praksa, pa žiri ovim Priznanjem izražava i podršku takvoj praksi.

  Podijeli

  Iz arhive