CA2021 – Vipend House, Fo4a Architeture
 • 2021-09-09
 • Jedan od izvanrednih projekata koji su ove godine sačinjavali uži izbor izložbe Collegium Artisticum 2021 – Arhitektura je i Vipend House autora Armina Mešića i studija Fo4a Architecture. U nastavku pogledajte šta je to što ovu planinsku kućicu čini posebnom.

  Vipend House je mala kuća na ne tako maloj lokaciji. Pozicija, kontekst, želje i budžet investitora su bili ključni u formiranju programa ovog montažnog objekta u blizini malo mjesta Jelah u Bosni i  Hercegovini. Nagib terena zadane lokacije i njezina orijentacija su primarni aspekti projektiranja Vipend kuće.

  Kuća je projektovana otvoreno i zatvoreno. Zatvorena je prema sjeveru i prilaznom putu, dok je istovremeno potpuno otvorena ka prelijepom pogledu juga i jugozapada (zalazak sunca) s velikom terasom i staklenim portalima. Mogućnost otvaranja unutrašnjeg prostora prema vani omogućuje objedinjavanje unutrašnjosti kuće s vanjskom okolinom i ujedno boravak za više ljudi.

  Konstruktivni koncept je terasa s čeličnim stubovima, ukrutama i zategama – boravkom na terasi korisnik ima osjećaj da lebdi.

  Prelijep pogled, priroda i udaljenost od naseljenih područja čine ovaj objekat savršenim mjestom za uživanje u prirodi.

  Podijeli

  Iz arhive