CA2021 – Vila E, Studio Doxat
 • 2021-09-02
 • Ovaj četvrtak Vam predstavljamo modernu porodičnu kuću u jednoj od sarajevskih mahala. Vila E je na zanimljiv način smještena u plašt građenog neposrednog okruženja. Svojom modernošću je akcentuirana ali i nenametljiva u formi sa svojim karakterističnim terasama sa kojih se pružaju idealne vizure na grad. Dinamičnosti forme doprinosi karakteristični ukošeni limeni krov, dok su sve linije dominantno ravne i čiste u svojoj pojavnosti. Kratku videoprezentaciju o ovom projektu možete pogledati i na linku.

  Potrebe klijenta su porodična kuća s 4 spavaće sobe s pripadajućim sanitarijama, veliki dnevni boravak s kuhinjom i trpezarijom na nivou prizemlja, na nivou suterena-bašte, boravak koji treba biti povezan s baštom, sauna s garderobom, tušem, toaletom i fitness, te prostori potrebni za servis i održavanje objekta. Imajući sve navedeno u vidu a prema raspoloživom prostoru, koncept novog objekta se sastoji od nekoliko pravilnih kubusa koji su smaknuti a preko kojih je nakandno postavljen krovni plašt koji se bočno spušta kao dio fasade. Pri modelovanju, velika pažnja se vodila da se stabla sačuvaju. Smicanjem volumena su dobijeni natkriveni prostori potrebni ispred ulaza i nivou suterena kao natkrivena terasa. Dodatno su dobijene terase koje su orijentisane ka zapadu, dok je terasa ka istoku pretvorena u ozelenjeni krov. Jednovodni kosi krov formira potkrovnu etažu a dijelovi koji se spuštaju niz fasadu omogućavaju pratećim prostorima da imaju potrebno osvjetljenje a da se ujedno blokiraju svi pogledi ka i od susjeda. Jednostavni geometrijski koncept je obezbijedio jednostavnu konstrukciju, čistu i oslobođenu svakog viška, čime su postignuti veliki, svijetli i prozračni prostori. Nadalje, obezbijeđena je intima u svim prostorima s u isto vrijeme, nesmetanim pogledima ka bašti i dalje ka gradu u smijeru zapada. Uz granicu parcele, na nivou suterena je izveden i objekt za baštensku ostavu te priručnim kuhinjskim elementima te dijelom za roštilj.

  Objekt ima ukupno 470 m² neto korisnog prostora. Isprojektovan u modernom duhu s jednostavnim linijama i čistim detaljima. Fasada je bijela sa crnim limenim krovom i crnom alumijumskom bravarijom te oblogom od crne keramike na nivou suterena. U enterijeru su bijeli zidovi u sobama s podovima od hrastovog parketa, dok su kupatila, sauna, ostave – kombinacije crnog i bijelog ili u cijelosti beige. Drveni dijelovi u enterijeru su većinom hrast, dok su sobna vrata bijela kao zid bez vidljivog štoka, kako bi se što manje primijetila. Pojedini dijelovi namještaja su izvedeni u bijeloj boji. Detalji u boravku su crne boje – kamin, kuhinja, detalji na plakarima te luster u zračnom prostoru.

  Unutrašnja vertikalna komunikacija je čelično stepenište s drvenim gazištima na koja se vješa staklena vertikalna ploha koja ide od suterena do potrkovlja kao ograda između krakova. Nivo boravka i kata su povezani vertikalno preko zajedničkog zračnog prostora. Objekt je opremljen sistemom smart home, gdje se preko aplikacije može kontrolisati audio, video, alarm, rasvjeta u i oko objekta, grijanje/hlađenje, unutrašnje i vanjske žaluzine. Uz objekt je omogućeno parkiranje za 3 vozila. Grijanje i hlađenje je riješeno preko toplinske pumpe.

  Podijeli

  Iz arhive