CA2021 – ShadowIN, Kenan Vatrenjak
 • 2021-08-27
 • U skladu s tradicijom, i ove sedmice nastavljamo s predstavljanjem projekata u užem izboru godišnje izložbe Collegium Artisticum 2021 – Arhitektura. Predstavljamo vam ShadowIN autora Kenana Vatrenjaka, projekat paviljonskog tipa koji,  kao projekt malog mjerila, pokazuje da iako je ograničen na kvadratne ili pravougaone osnove uz dispoziciju koja potencira vertikalnost objekta, svejedno može ponuditi interesantna i dinamična oblikovna rješenja.

  Projekat “ShadowIN” urađen je za internacionalni konkurs “The Cambodia Remote Hideout Huts”, u organizaciji Bee Breaders plaftorme, kao dio serije konkursa “What is Small Scale Architecture?”. Lokalni partner u bio je “Vine Retreat”, ruralni centar za zdravlje i rekreaciju, smješten na južnoj obali Kambodže. Učesnici su trebali dizajnirati tipski bungalov , “hideout hut”, prikladan za pozicioniranje na različitim lokacijama u okviru Vine Retreat šumovitog imanja. Projektni zadatak predviđao je prostor za boravak- osamljivanje, dvoje ljudi u toku nekoliko dana, sa maksimalnim otiskom građevine od 20 m2. Nagrađeni radovi ulaze u razmatranje za izgradnju. Projekat “ShadowIN” izabran je u užu selekciju: “Shortlisted”.

  Projekat bungalova u tropskoj klimi Kambodže prilika je za stvaranje prostora koji komunicira sa okolnim prirodom u punom smislu riječi. To znači otvoriti poglede prema pejzažu, propustiti vjetar kroz prostore, koristiti izražajne sjene od tropskog sunca, ili omogućiti slušanje brujećih zvukova džungle i monskunskih kiša. Topla i vlažna klima traži prostore sa propusnim granicama i nekompaktnih distribucija, koji omogućavaju dobru ventilaciju i sprečavaju akumulaciju toplote. Tradicionalno, još jedan od tipičnih elemenata arhitektonskog oblikovanja u ovom regionu je razigrana upotreba krovova sa velikim prevjesima kako bi se postigla dobra zaštita od sunca. Dakle, u ovom slučaju moglo bi se reći da je arhitektonska konfiguracija odnos između otvorenosti prostora iI zaštite od sunca (ventilacije i sjene).

  Ovaj projekat je zasnovan na kombinovanju tradicionalne strategije izgradnje i savremenog estetskog karaktera Vine Retreat centra. Projekat se sastoji iz dva dijela. Prvi dio je podjela unutrašnjeg i vanjskog dijela prostornog programa na dva dijela ponaosob: to jeste na spavaću sobu i kupatilo sa jedne strane i terase (dnevnog boravka) i prostora za meditaciju sa druge strane. Ovi djelovi su zatim pomiješani i vertikalno nanizani sa međusobnom distancom od pola stropne visine. Smešteni su u drveni kostur sa minimumom pregradnih ploha potrebnih za intimnost. Boraviti u ovom bungalovu znači vertikalno se kretati među ovim poroznim prostorima, između unutrašnjeg i vanjskog prostora, to jeste, iskusiti niz pojedinačnih relacija prema okolnoj prirodi.

  Drugi dio projekta je izvanjska ljuska od naslaganih krovova, sa ulogom zaštite od sunca. Krovovi su naslagani na razmaku od pola stropne visine. Relacija polu-stropne visine distribucije krovova i prostora pravi balans zaštite od sunca I otvorenosti prostora. Između krovova, iz svakog prostora otvaraju se pogledi prema okolnoj džungli, a unutra preovladava atmosfera duboke “ShadowIN”.

  Više o projektu možete pogledati i ovdje.

   

  Podijeli

  Iz arhive