CA2021 Nagrada za enterijer – Stay at Home, Fo4a Architecture
 • 2021-07-16
 • Ove sedmice donosimo vam projekt koji je mišljenjem stručnog žirija našao svoj put iz kategorije Ideja u kategoriju Enterijer, te je tamo i osvojio nagradu za enterijer. Autor Armin Mešić iz Fo4a Architecture kreirao je kuću koja se može izgraditi bilo gdje na svijetu, a zamišljena je kao multifunkcionalni prostor za socijalnu izolaciju u kojemu se nalazi sve što je njegovom vlasniku potrebno za ispunjen život. U nastavku pročitajte opis autora, te osvrt žirija ovogodišnje izložbe Collegium Artisticum 2021 – Arhitektura u sastavu Mirne Pedalo, Maline Čvoro i Margite Grubiša.

  Projekt “Ostani kod kuće” inspirisan je situacijom u kojoj smo se našli tijekom 2020. godine i pandemijom koja rezultira potrebom boravka (izoliranog) u zatvorenom prostoru – primorani ili slobodnom voljom. Tendencija formiranja “off grid” stanovanja i sve veća potreba za neovisnim konceptom življenja je budućnost, tako da ovaj objekat predstavlja svojevrsno sklonište ili bijeg.

  Prvi kat zamišljen je kao koncept otvorenog prostora za cjelodnevni boravak sa svime pri ruci. Čtiri visoka odjeljka, svaki orijentiran na drugu stranu svijeta, tvore sadržajne niše s jedinstvenom interpretacijom prostora. Uz nišu za čitanje tu su i niša za trčanje, spavaća niša ili spavaća soba, i sauna. Na drugom katu nalazi se servisna soba, zajedno s vanjskim terasama za vježbanje joge ili promatranje zvijezda. Objekt je konstrukcijski izveden s kombiniranom čeličnom konstrukcijom i armiranobetonskim/betonskim elementima. Fasada objekta projektovana je kao ventilirana fasada s primarno dvije fasadne obloge – kamen i drvo. Drvena obloga zaštićena tradicionalnom japanskom tehnikom “shou sugi ban” gdje se paljenjem drveta i uljenjem dolazi do željene zaštite i izgleda drveta. Kuća je postavljena na “V” stupove što daje osjećaj sigurnosti svojim povišenim položajem u odnosu na tlo. Ravni krov objekta je predviđen za psotavljanje solarnih panela u svrhu formiranja samoodrživog objekta.

  Podsjetimo se i osvrta žirija koji je ovaj rad prvo premjestio iz kategorije Ideja u kategoriju Enterijer, a onda ga i nagradio posebnim priznanjem za enterijer: “Posebno priznanje za interijer se tako dodjeljuje radu „Stay at Home“ kuća autora Armina Mešića (Fo4a Architecture), koji je ponudio nove prostore inovativno reagirajući na aktualne promjene društva na globalnoj razini. Projekt se razvija i oblikuje “iznutra prema van” prateći nove potrebe i individualnost krajnjeg korisnika. Predlaže personalizirane niše koje omogućuju donekle upotpunjeni život u unutrašnjem prostoru dok otvoreni plan ostvaruje prožimanje funkcija i odgovara suvremenom načinu života. Konačni vizualni prikaz unutrašnjeg prostora također dosljedno podržava originalni koncept.”  Podijeli

  Iz arhive