CA2021 – Kuća S, ENTASIS d.o.o.
  • 2021-08-19
  • Nakon što smo Vam predstavili nagrađene radove CA2021, vrijeme je da počnemo i sa izuzetnom listom radova koji su prošli u uži krug selekcije ovogodišnjeg žirija. Prvu u nizu Vam predstavljamo Kuću S, karakterističnu po svojoj prijatnosti i udobnosti zbog vernakularnosti njene forme, ali i jedinstvenog prozračnog enterijera sa tradicionalnim motivima, što ovoj kući daje odliku savršenog prostora za življenje.

    Kuća S je rezultat rekonstrukcije i dogradnje vrlo jednostavne male prizemne kuće građene u predgrađu Zenice, devedesetih po nekom od tipskih projekata, koji su bili uobičajeni u tom periodu. Početkom 2000tih kuća mijenja vlasnika te počinju planovi rekonstrukcije. S obzirom da je parcela vrlo ograničena, želja da se smjesti mali zatvoreni bazen kao samostalan objekat, proširi kuća samo toliko da zadovolji potrebe porodice a i dalje da ostane dovoljno livade kao unutrašnje dvorište, dala je vrlo jasno rješenje. Objekat bazena se locira upravno na kuću sa ostakljenim
    jasno rješenje. Objekat bazena se locira upravno na kuću sa ostakljenim dijelom prema livadi. Kuća se proširuje takođe tako da livada postaje sastavni dio dnevnih dijelova kuće, sa velikim staklenim plohama, a glavno proširenje se radi sa bočne strane u širini bazena, te tako vrlo jasno se definira intimni, dvorišni dio kuće odnosno livadu oko koje se sve dešava i ulazno dvorište koje je javno. Objekat bazena se realizirao prvi, te nakon nekog vremena i drugi dio -kuća. Postojeći objekat je kako organizaciono tako i oblikovno doživio suštinske preinake u prizemlju, a i potkrovlje se jednostavnim umetanjem vertikalnih staklenih badža i terase, pretvorilo u vrlo funkcionalni dio kuće. Dograđeni dio trpezarije, uspio se uraditi, a da se sačuva stablo breze, čija je ljepota još dodatno naglašena ostakljivanjem dijela krova trpezarije sa pogledom na grane breze. Pokrivanje krova objekta i zadnje fasade sa crnim falcanim limom naglasilo je neutralnost ove leđne sekvence. Ostatak objekta je obložen talpama cedra i prirodnim kamenom iz okruženja.

    Podijeli

    Iz arhive